A tökéletes marhapörkölt titka egy hétköznapi folyadék, amire sosem gondolnánk

2025. november 16.

Ígérjük: ez a tökéletes marhapörkölt recept örökre bevésődik a családi gyűjteménybe.

A marhapörkölt a magyar konyha egyik legbiztosabb pontja, de ez nem jelenti azt, hogy ne rejtene magában izgalmas lehetőségeket. A klasszikus alapok megtartása mellett néhány kevésbé ismert hozzávalóval egészen új irányt adhatunk az ízének, anélkül, hogy eltávolodna attól, amit egy jó pörköltben szeretünk. A drive.hu mindjárt négy olyan különleges alapanyagot vonultatott fel minapi cikkében, ami meglepően jól működik marhapörköltben is.

Fahéj

A fahéjat elsősorban sütemények vagy forró csokik ízesítésére szoktuk használni, a télies fűszer azonban kiválóan passzol a vöröshúsokhoz is. Enyhén csípős, fás ízvilága képes kiemelni a paprika és a hús karakterét, éppen ezért a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is gyakorta használják a húsos fogásokhoz. Érdekes, hogy az „alapszabály” szerint minél több fűszerrel párosítjuk, annál karakteresebb íze lehet: a gyömbér, a kömény vagy a kardamom például remekül illik hozzá. 

Barnasör

A barna sör is remek társa a marhapörköltnek, olyannyira, hogy az ezzel készített fogásnak egy külön neve is van. A belga pörkölt (Stoofvlees) meglehetősen hasonlít a magyar változathoz, azzal a lényegi különbséggel, hogy az ország jellegzetességének számító sör sosem marad ki belőle. Habár a legtöbb alapsört is beleönthetjük, édeskés, karamelles ízvilága miatt a testes barna sör illik a legjobban a fogáshoz. 

Ecet (balzsamecet)

A pörkölt karakteres ízét nem csupán édeskés vagy fás fűszerekkel emelhetjük ki, hanem savanyúakkal is. A balzsamecet például egyszerre hordoz édeskés és savas jegyeket, ezért amellett, hogy jól ellensúlyozza a pörkölt gazdag, telt ízvilágát, némi frissességet is csempész a falatokba. Jellege miatt a vörösborhoz hasonlóan puhítja is a húst. Legközelebbi főzés során bátran öntsünk egy-két kanállal a fazékba. Ha nincs otthon balzsamecet, bátran próbálkozzunk a sima ételecettel is. Korlátozottan, de ez is tudja az előbb elmondottakat, ráadásul sokkal olcsóbb. Literje 500 forint a balzsamecet 4000 forintjával szemben.

Étcsokoládé

A fás-csípős, az édes és a savanyú jegyeket hordozó hozzávalók mellett létezik egy kesernyés alapanyag is, ami szintén remek kiegészítője a pörkölteknek. A keserű és édes karakterű étcsokoládé mélységet ad az olyan lassan főzött húsos fogásoknak, mint a pörkölt. A csoki keserű mivolta szintén élénkséget visz a zsíros, testes fogásba, de a szaft állagára is kedvezően hat. 

Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash