Csoda történik az almával, ha megsózzuk

2023. augusztus 23.

Különösen viselkedik az alma, ha sót kap. Szakértők azt is elmagyarázzák, miért van mindez.

Közismert mondás, miszerint „mindennap egy alma az orvost távolt tartja”. Az almánk elfogyasztását azonban nem csak unalmas, kötelező tevékenységként foghatjuk fel. Sokkal inkább lehetőségnek: több recept is igazolja, hogy a kissé megspékelt, megfűszerezett alma egészen új élményt nyújt. És milyen egyszerű az egész!

Ami fűszerként elsőre eszünkbe jut, már az is működik! Ha csak sót és borsot szórunk a felszeletelt almára, már az is teljesen megváltoztatja a gyümölcs karakterét. A só, mint tudjuk, nélkülözhetetlen összetevője az édes finomságoknak is, kihozza azok ízét. De van más előnye is. Ezzel kapcsolatban például a The Daily Meal idézi a Seattle Times írását a só és a sült pékáruk kapcsolatából. A só az ízek felerősítése mellett, hosszabb ideig frissen tartja őket és a textúrát is finomabbá teszi. A híres cukrászmester, Malika Ameen meglátása szerint a só „ízrétegeket hoz létre”, ha helyesen kombináljuk valami édes dologgal.

A sós alma szó szerint maga a boldogság

Nem elhanyagolható a magyarázatok között a fiziológiai hatás sem. A cukor és a só nyomán felszabaduló dopamin boldogsághormonra is szüksége van szervezetünknek. „A sós az egyik leginkább addiktív íz az édes után” – nyilatkozta a már említett cikkben a fűszerrel kapcsolatban Caleb Backe. Az egészségügyi szakértő szerint a cukor és a só finoman fűszeres elemmel való kiegészítése az ízek és az agyműködés teljesen új dimenzióját nyitja meg. 

Ha végigpásztázzuk a szupermarket rágcsálnivalóinak sorát, láthatjuk, hogy az édes és sós ízek kombinációi rendkívül népszerűek. „A furcsa ízpárosítások az egyensúlyról szólnak” – teszi hozzá Brittany Towers élelmiszerkutató.

És lehet ezt még fokozni! A fekete bors piperint taralmaz, ami hasonló, bár jóval kevésbé tüzes, csípős hatású, mint az erős paprikából ismert kapszaicin. Sóval és édes almaszeletekkel kombinálva a borsot további újfajta édes-csípősséget élhetünk át. Mi több, ez lehet a tökéletes hiányzó ízesítő láncszem egy egészséges és finom délutáni nassolnivalóhoz, ami a gyümölcs és a fűszerek tökéletes kombinációjából születhet pár perc alatt.

Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash