Egy apró trükkel felturbózható a répatorta

2024. június 02.

Ha véletlen nem tökéletes répát szerzünk be, ezzel a módszerrel a répatorta akkor is fenséges lesz.

Az érett, jó minőségű sárgarépa kifejezetten édes zöldség, így számos desszerthez tökéletesen passzol. Ezek közét tartozik a könnyed répatorta. Azonban mindjárt más a helyzet, ha mellényúlunk a boltban: a kesernyés, erős mellékízű zöldségből általában eltűnik az édesség, ez pedig tönkreteheti a süteményünket. Ha nem szeretnénk a dolgot a véletlenre bízni, érdemes bevetni egy egyszerű trükköt.

Előre biztosíthatjuk a répatorta tökéletes ízét és állagát azzal, ha az édesség elkészítése előtt megsütjük a sárgarépát. Az előzetes hőkezelés ugyanis elpárologtatja a zöldségből a felesleges vizet, így nem kell attól tartanunk, hogy a sütemény túlságosan nedves lesz majd.

De ami még fontosabb: a magas hőfok elősegíti a sárgarépában található természetes cukrok karamellizálódását. Így még a legjellegtelenebb ízű „egyedből” is telt és édes ízű hozzávaló lesz majd. Ehhez sem elég idő, sem elég magas hőfok nem áll rendelkezésre a répatorta sütése közben, így csak akkor mehetünk biztosra, ha ezt a lépést előre elvégezzük.

A nagyobb sárgarépákat vágjuk fel nagyjából ötcentis darabokra. Ezután forgassuk meg őket egy kis olajban, majd süssük 180 fokon, körülbelül 30 percig. Ha egy villával könnyedén átszúrható a közepük és az aljuk egy kicsit megbarnult, már kész is vannak. A Life Hacker szerint a legjobb az egészben, hogy az így elkészített sárgarépát pár napra akár félre is tehetjük a hűtőnkben. Érdemes is amúgy nagyobb adagot megsütni, mert a sült sárgarépa köretnek is kiválóan megállja a helyét.

Címlapfotó: Joseph Gonzalez / Unsplash