3 egyszerű hozzávalóból elkészíthető a világ egyik legfurább mégis legkedveltebb reggelije
Egyszerű, gyors és laktató, ráadásul mindössze három alapanyag kell hozzá.
Kevés étel van, ami annyira megosztó lenne, mint a brit klasszikus, a beans on toast, vagyis a babos pirítós. A magyar ízlés számára talán szokatlan ez a kombináció, mégis több mint egy évszázada az angol reggelik egyik legnépszerűbb fogásáról van szó – olvasható a Hamu és Gyémánt oldalon. A népszerűség oka – így a cikk –, hogy egyszerű, gyors és laktató, ráadásul mindössze három alapanyag kell hozzá.
A babos pirítós a brit konyha egyik legikonikusabb, mégis legegyszerűbb étele. Története a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor a konzervgyártás elterjedésével a sült bab (baked beans) tömegek számára vált elérhetővé. A Heinz 1901-ben kezdte árusítani a paradicsomos szószban főtt babot az Egyesült Királyságban. Az étel gyorsan a munkásosztály mindennapi reggelijévé vált. Ma már szinte minden brit háztartásban alapélelmiszer, és egyaránt megtalálható a kollégiumi menzákon, pubokban, valamint az otthoni reggelizőasztaloknál.
Hozzávalók
- 2 szelet fehér kenyér
- 1 konzerv paradicsomos sült bab
- 40 g reszelt, érett cheddar sajt
-Így készül
- A kenyérszeleteket pirítsuk aranybarnára.
- A babkonzervet öntsük egy kis lábasba, majd közepes lángon melegítsük 3-4 percig, folyamatos keverés mellett, amíg át nem forrósodik.
- Reszeljük le a cheddar sajtot, hogy könnyen elolvadjon majd a forró babon.
- Helyezzük a pirítósokat egy tányérra, öntsük rájuk a forró babot, és szórjuk meg őket bőségesen reszelt sajttal.
Az étel akkor az igazi, ha a sajt kissé ráolvad a babra, és a pirítós még ropogós marad. A britek gyakran teát vagy narancslevet fogyasztanak mellé. A végeredmény egy laktató, meleg reggeli, ami a hideg, esős őszi reggeleken kifejezetten jól tud esni.
Címlapfotó: Seriously Low Carb / Unsplash