6 mennyei tojássaláta tojás nélkül, nem csak vegánoknak
Tápláló és könnyen elkészíthető vegán tojássaláta receptek: mindenkinek jó szívvel ajánljuk őket.
A tojássaláta már évszázadok óta közkedvelt ételnek számít, a VegNews portál szerint már az 1800-as években fogyasztották Angliában. Az Amerikai Egyesült Államokban száz évvel később vált népszerűvé. Krémes állaga, változatos elkészítési módja és magas vitamintartalma miatt a mai napig az egyik leggyakoribb ebédnek számít. Szerencsére már vegánként sem kell lemondani az ínyenc salátáról. Számos verzió létezik, amiben helyettesítik a tojást. A már említett VegNews oldal összegyűjtött 6 tojás nélküli tojássaláta receptet, ami a vegán étrendbe is könnyedén beilleszthető.
Miből készül a tojásmentes tojássaláta?
A vegán étrend növényi alapú táplálkozást jelent, kizárja az állati eredetű ételek, tehát a tojás fogyasztását is. Éppen ezért olyan alapanyag szükséges, ami visszaadja a tojás állagát és ízét. Kiváló helyettesítő lehet a tofu, ami remekül utánozza a főtt tojást állagát, ráadásul tápanyagban is gazdag. (Tofu tesztünk IDE KATTINTVA olvasható.) Vannak emellett receptek, amik csicseriborsóval, cannellini babbal vagy főtt gombával váltják ki a tojást. A legfőbb további hozzávalók közé tartozik még a vegán majonéz, a kurkuma (a sárga színe miatt), az inaktív élesztő (másnéven nemes élesztő) és a kala namak nevű só, aminek kénes íze imitálja a tojás ízét.
Vegán tofu tojássaláta
Hozzávalók
- 80 gramm majonéz
- 1 teáskanál inaktív élesztő
- 2 teáskanál dijoni mustár
- fél teáskanál kala namak
- negyed teáskanál őrölt kurkuma
- 360 gramm extra kemény tofu, felkockázva
- apróra vágott, friss metélőhagyma
- negyed teáskanál feketebors
Így készül
- Egy kisebb edénybe keverjük össze alaposan a majonézt, az inaktív élesztőt, mustárt, feketeborsot és kurkumát.
- Adjuk hozzá a kockára vágott tofut, majd egy villa segítségével törjük össze az összetevőket, míg krémes, tojássalátára hasonlító állagot érünk el.
- Tálalás előtt szórjuk meg a metélőhagymával, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan keverjük össze.
Japán tojássalátás szendvics, vegán módra
Annak ellenére, hogy a tojássalátáról alapvetően az USA-ra asszociálunk, Japánban is népszerű finomságnak számít. A „tamago sando“ néven ismert étel nagyon hasonlít az előző recepthez, így vehetjük azt alapul. Az egyetlen plusz hozzávaló egy kevés vegán alaplé, amit ízlés szerint adagolhatunk.
Hozzávalók
- 80 gramm majonéz
- 1 teáskanál inaktív élesztő
- 2 teáskanál dijoni mustár
- negyed teáskanál őrölt kurkuma
- 360 gramm közepesen kemény tofu, felkockázva
- apróra vágott, friss metélőhagyma
- negyed teáskanál feketebors
- egy csipet cukor és só
- 200 ml vegán alaplé
- friss petrezselyem
- kenyér
- vaj
Így készül
- Egy tálban keverjük össze alaposan a vegán majonézt, az inaktív élesztőt, cukrot, kurkumát, sót, feketeborsot és az apróra vágott petrezselymet.
- Kockázzuk fel a tofut, majd nyomjuk ki belőle a nedvességet, szárítsuk meg. Miután kicsit állni hagytuk, adjuk hozzá a többi összetevőhöz, keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe egy kis időre.
- Ezalatt szeleteljünk kenyeret, ha japán stílusban fogyasztanánk a szendvicset, vágjuk le a kenyérhéjat. Végül kenjük meg a krémmel, majd szórjunk rá egy kis metélőhagymát.
Főtt gombás vegán tojássaláta
Hozzávalók
- 400 gramm csiperkegomba
- egy marék fehérbab, vagy csicseriborsó
- 120 gramm vegán majonéz
- 1 zellerszár
- friss kapor
- 1 teáskanál kurkuma
- fél teáskanál őrölt paprika
- fél teáskanál kala namak
Így készül
- Egy nagy lábasba öntsünk 2 dl vizet, majd forraljuk fel. Mossuk meg a gombát majd dobjuk bele a gyöngyöző vízbe. Fedjük le a lábast és közepes lángon főzzük nagyjából 7 percen át.
- Miután letelt a 7 perc, vegyük ki a gombát a vízből, majd töröljük át egy konyharuhával, hogy a külseje száraz legyen.
- Egy kisebb tálban keverjük össze a vegán majonézt, a kaprot, a kurkumát, a paprikát és a kala namakot.
- Az így készült krémet tegyük bele egy turmixgépbe és a gombával, a babbal és a felvágott zellerrel együtt turmixoljuk le a kívánt állagúra, majd tálaljuk.
Vegán csicseriborsós tojássaláta
Hozzávalók
- 1 konzerv (400 gramm) csicseriborsó
- 1 zeller szár
- 1 vöröshagyma
- csemege uborka
- 120 gramm vegán majonéz
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál friss kapor
- fél teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál kurkuma
- fél teáskanál kala namak
Így készül
- Egy tálban törjük össze a csicseriborsót egy villa vagy krumplitörő segítségével.
- Adjuk hozzá a többi összetevőt, majd alaposan keverjük össze. Ízlés szerint tálalás előtt még egy kevés citromlével is meglocsolhatjuk a krémet.
Citromos, tojás nélküli tojássaláta
Hozzávalók
- 4 evőkanál vegán majonéz
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál kurkuma
- fél teáskanál citrom reszelt héja
- 500 gramm extra kemény tofu
- 40 gramm hántolt mandula
- friss kakukkfű
- só, bors
Így készül
- Egy nagyobb tálba öntsük bele a nedves hozzávalókat, keverjük össze őket, majd adjuk hozzá a száraz alapanyagokat is.
- Alaposan dolgozzunk össze a krémet. Salátaként vagy kenyérre kenve fogyaszthatjuk.
Pálmaszív saláta
A pálmaszív a pálmafa tetején növekvő hajtás (betakarítása során az egész fa elpusztul). A pálmaszív vitaminokban és tápanyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően előszeretettel keverik különböző salátákba. Állaga az articsókához hasonlít, a vegán salátákba kiválóan passzol.
Hozzávalók
- 1 konzerv pálmaszív
- 120 gramm vegán majonéz
- 1 zöldhagyma
- 1 evőkanál inaktív élesztő
- 1 evőkanál mustár
- ízlés szerint só, bors, pirospaprika
- 1 teáskanál kala namak
Így készül
- Öntsük ki a pálmaszívet egy tálba, majd hagyjuk kiszáradni. Öblítsük le, majd egy krumplitörő segítségével nyomjuk össze.
- Miután kellően pépesítettük, adjuk hozzá a többi összetevőt és jól dolgozzuk össze, hogy egynemű krémmé váljon.
- Tetszés szerint ízesítsük sóval, borssal és pirospaprikával, majd tegyük be a hűtőbe fél órára.
- Miután lehűlt és összeértek az ízek, keverjük össze még egyszer, majd salátaként vagy kenyérre kenve tálaljuk.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Victoria Shes / Unsplash