6 mennyei tojássaláta tojás nélkül, nem csak vegánoknak 

2024. szeptember 06.

Tápláló és könnyen elkészíthető vegán tojássaláta receptek: mindenkinek jó szívvel ajánljuk őket.

A tojássaláta már évszázadok óta közkedvelt ételnek számít, a VegNews portál szerint már az 1800-as években fogyasztották Angliában. Az Amerikai Egyesült Államokban száz évvel később vált népszerűvé. Krémes állaga, változatos elkészítési módja és magas vitamintartalma miatt a mai napig az egyik leggyakoribb ebédnek számít. Szerencsére már vegánként sem kell lemondani az ínyenc salátáról. Számos verzió létezik, amiben helyettesítik a tojást. A már említett VegNews oldal összegyűjtött 6 tojás nélküli tojássaláta receptet, ami a vegán étrendbe is könnyedén beilleszthető.

Miből készül a tojásmentes tojássaláta? 

A vegán étrend növényi alapú táplálkozást jelent, kizárja az állati eredetű ételek, tehát a tojás fogyasztását is. Éppen ezért olyan alapanyag szükséges, ami visszaadja a tojás állagát és ízét. Kiváló helyettesítő lehet a tofu, ami remekül utánozza a főtt tojást állagát, ráadásul tápanyagban is gazdag. (Tofu tesztünk IDE KATTINTVA olvasható.) Vannak emellett receptek, amik csicseriborsóval, cannellini babbal vagy főtt gombával váltják ki a tojást. A legfőbb további hozzávalók közé tartozik még a vegán majonéz, a kurkuma (a sárga színe miatt), az inaktív élesztő (másnéven nemes élesztő) és a kala namak nevű só, aminek kénes íze imitálja a tojás ízét.  

Vegán tofu tojássaláta 

Hozzávalók

  • 80 gramm majonéz 
  • 1 teáskanál inaktív élesztő 
  • 2 teáskanál dijoni mustár 
  • fél teáskanál kala namak 
  • negyed teáskanál őrölt kurkuma 
  • 360 gramm extra kemény tofu, felkockázva 
  • apróra vágott, friss metélőhagyma 
  • negyed teáskanál feketebors 

Így készül

  1. Egy kisebb edénybe keverjük össze alaposan a majonézt, az inaktív élesztőt, mustárt, feketeborsot és kurkumát.  
  2. Adjuk hozzá a kockára vágott tofut, majd egy villa segítségével törjük össze az összetevőket, míg krémes, tojássalátára hasonlító állagot érünk el. 
  3. Tálalás előtt szórjuk meg a metélőhagymával, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan keverjük össze.  

Japán tojássalátás szendvics, vegán módra 

Annak ellenére, hogy a tojássalátáról alapvetően az USA-ra asszociálunk, Japánban is népszerű finomságnak számít. A „tamago sando“ néven ismert étel nagyon hasonlít az előző recepthez, így vehetjük azt alapul. Az egyetlen plusz hozzávaló egy kevés vegán alaplé, amit ízlés szerint adagolhatunk. 

Hozzávalók

  • 80 gramm majonéz 
  • 1 teáskanál inaktív élesztő 
  • 2 teáskanál dijoni mustár 
  • negyed teáskanál őrölt kurkuma 
  • 360 gramm közepesen kemény tofu, felkockázva 
  • apróra vágott, friss metélőhagyma 
  • negyed teáskanál feketebors 
  • egy csipet cukor és só 
  • 200 ml vegán alaplé 
  • friss petrezselyem 
  • kenyér 
  • vaj  

Így készül

  1. Egy tálban keverjük össze alaposan a vegán majonézt, az inaktív élesztőt, cukrot, kurkumát, sót, feketeborsot és az apróra vágott petrezselymet.  
  2. Kockázzuk fel a tofut, majd nyomjuk ki belőle a nedvességet, szárítsuk meg. Miután kicsit állni hagytuk, adjuk hozzá a többi összetevőhöz, keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe egy kis időre. 
  3. Ezalatt szeleteljünk kenyeret, ha japán stílusban fogyasztanánk a szendvicset, vágjuk le a kenyérhéjat. Végül kenjük meg a krémmel, majd szórjunk rá egy kis metélőhagymát. 

Főtt gombás vegán tojássaláta  

Hozzávalók

  • 400 gramm csiperkegomba 
  • egy marék fehérbab, vagy csicseriborsó 
  • 120 gramm vegán majonéz 
  • 1 zellerszár 
  • friss kapor 
  • 1 teáskanál kurkuma 
  • fél teáskanál őrölt paprika 
  • fél teáskanál kala namak 

Így készül

  1. Egy nagy lábasba öntsünk 2 dl vizet, majd forraljuk fel. Mossuk meg a gombát majd dobjuk bele a gyöngyöző vízbe. Fedjük le a lábast és közepes lángon főzzük nagyjából 7 percen át.  
  2. Miután letelt a 7 perc, vegyük ki a gombát a vízből, majd töröljük át egy konyharuhával, hogy a külseje száraz legyen.  
  3. Egy kisebb tálban keverjük össze a vegán majonézt, a kaprot, a kurkumát, a paprikát és a kala namakot.  
  4. Az így készült krémet tegyük bele egy turmixgépbe és a gombával, a babbal és a felvágott zellerrel együtt turmixoljuk le a kívánt állagúra, majd tálaljuk. 

Vegán csicseriborsós tojássaláta 

Hozzávalók

  • 1 konzerv (400 gramm) csicseriborsó 
  • 1 zeller szár 
  • 1 vöröshagyma 
  • csemege uborka 
  • 120 gramm vegán majonéz 
  • 1 teáskanál dijoni mustár 
  • 1 teáskanál friss kapor 
  • fél teáskanál fokhagymapor 
  • 1 teáskanál kurkuma 
  • fél teáskanál kala namak 

Így készül 

  1. Egy tálban törjük össze a csicseriborsót egy villa vagy krumplitörő segítségével.
  2. Adjuk hozzá a többi összetevőt, majd alaposan keverjük össze. Ízlés szerint tálalás előtt még egy kevés citromlével is meglocsolhatjuk a krémet. 

Citromos, tojás nélküli tojássaláta 

Hozzávalók 

  • 4 evőkanál vegán majonéz 
  • 2 evőkanál mustár 
  • 2 evőkanál vörösborecet 
  • 1 evőkanál olívaolaj 
  • fél teáskanál kurkuma 
  • fél teáskanál citrom reszelt héja 
  • 500 gramm extra kemény tofu 
  • 40 gramm hántolt mandula 
  • friss kakukkfű 
  • só, bors 

Így készül

  1. Egy nagyobb tálba öntsük bele a nedves hozzávalókat, keverjük össze őket, majd adjuk hozzá a száraz alapanyagokat is.  
  2. Alaposan dolgozzunk össze a krémet. Salátaként vagy kenyérre kenve fogyaszthatjuk. 

Pálmaszív saláta 

A pálmaszív a pálmafa tetején növekvő hajtás (betakarítása során az egész fa elpusztul). A pálmaszív vitaminokban és tápanyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően előszeretettel keverik különböző salátákba. Állaga az articsókához hasonlít, a vegán salátákba kiválóan passzol. 

Hozzávalók

  • 1 konzerv pálmaszív 
  • 120 gramm vegán majonéz 
  • 1 zöldhagyma 
  • 1 evőkanál inaktív élesztő 
  • 1 evőkanál mustár 
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika 
  • 1 teáskanál kala namak 

Így készül 

  1. Öntsük ki a pálmaszívet egy tálba, majd hagyjuk kiszáradni. Öblítsük le, majd egy krumplitörő segítségével nyomjuk össze.  
  2. Miután kellően pépesítettük, adjuk hozzá a többi összetevőt és jól dolgozzuk össze, hogy egynemű krémmé váljon.  
  3. Tetszés szerint ízesítsük sóval, borssal és pirospaprikával, majd tegyük be a hűtőbe fél órára. 
  4. Miután lehűlt és összeértek az ízek, keverjük össze még egyszer, majd salátaként vagy kenyérre kenve tálaljuk.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Victoria Shes / Unsplash