Ha már unalmas az angol reggeli: hódít a különleges ír reggeli

2023. február 25.

Az angol reggeli babérjaira tör a nem kevésbé mennyei ír reggeli. Bár vannak hasonlóságok, érdemes azoknak is kipróbálniuk, akik az angolt nem kedvelik.

Nagy-Britannia és Írország a kiadós reggelikről ismert. A két ország kora reggeli lakomáinál taláálni közös összetevőket, de vannak olyan elemek is, amik kifejezetten ír eredetűek. A teljes ír reggelit a földeken dolgozók számára találták ki, hogy jóllakottan álljanak készen az egész napos munkára. Idővel aztán a városokban is elterjedt, nem véletlenül, hiszen ínycsiklandó. És hogy miből áll össze? A thekitchn.com cikke gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen az ír reggeli? 

Attól függően, hogy kit kérdezünk, és az illető honnan származik, számos verziójával találkozunk. Mindazonáltal a hagyományos ír reggeli szinte mindig tartalmaz tükörtojást, angolszalonnát, sertéskolbászt, egész vagy szeletelt gombát (a szalonna zsírjában megpirítva), valamint paradicsomot (frisset vagy konzervet). Utóbbit szintén enyhén megpirítják a serpenyőben. A lakomát általában egy csésze erős fekete teával és tejjel zárják le, ez is része a hagyománynak. Az ír reggeli igazán autentikus, mégsem állandó összetevői közé tartozik a véres hurka, a hagyományos ír szódás kenyér (kelesztés, vagyis élesztő nélkül, szódabikarbónával készül) és a boxty (ír burgonyás palacsinta). Szintén különbség az angol változathoz képest, hogy legtöbbször hiába keressük a tányéron a babot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Penny Loaf Co (@thepennyloaf) által megosztott bejegyzés

Az angol reggeli ikertestvéreként született

Az ír reggeli feltehetően a szomszédos Angliából indult, ahol az általunk angol reggeliként emlegetett étel ma „full English” vagy „fry-up” néven ismerik. A források szerint az angol reggeli a 13. századból származik, pályafutását királyi udvarok lakomájaként kezdte.

Innen már csak egy ugrás Írország és az ír reggeli, szó szerint. Közelsége miatt írország az évszázadok során többször vált angol invázió célpontjává. A hódítás után megtelepedő angol protestáns földbirtokosok pedig értelemszerűen vitték magukkal kedvenc receptjüket. Ezt az idők során az ír körülményekhez, a helyi alapanyagokhoz igazították és már készen is volt az ír reggeli.

Az étel évszázadokkal később, a viktoriánus korszakban gyakorlatilag egyszerre alakult át a Brit-szigetek egészén (tehát Nagy-Britanniában és Írországban) reggelivé. Történelmi okokból az angol változata terjedt el a világban ám manapság erően jön fel az ír változat is. Egyre több vendéglátóhelyen szerepel már az étlapon. Itthon egyelőre még nem nagyon találkozni vele, miközben jó angol reggelit kínáló hely már több is van.

Címlapfotó: Tim Toomey / Unsplash