Borkóstoló foglalás: civil kezdeményezés ad új lendületet a magyar borászatoknak

2022. december 10.

Online borkóstoló foglalás könnyen és gyorsan. Ez már lehetséges, hála két magyar fiatalnak, akik egy weboldal segítségével teszik könnyebbé borászatok és borbarátok egymásra találását. A felület első teljes évében százezres számban érdeklődtek a borkóstolók iránt, és több ezer vendég érkezett rajtuk keresztül a borászatokhoz. Lendületben a Borindex, Magyarország első számú borturisztikai weboldala.

A borfogyasztási szokásaink folyamatosan változnak, az egyre gyorsabban változó igényeket pedig nem, vagy nem minden területen tudják megfelelően lereagálni a borászatok vagy a hivatalos szervezetek. Releváns információra van szükségünk azonnal, megoldásokat akarunk minél gyorsabban és egyszerűbben a felmerülő problémáinkra. Nem vagyunk ezzel másként a borkóstolók szervezése terén sem, mindezidáig azonban hiányzott egy olyan felület, ami egyaránt segíti a fogyasztókat és a pincészeteket.

A Borindex alig másfél éve, 2021 nyarán indult hódító útjára, és az alapítók az első teljes évük végéhez közeledve már elmondhatják, hogy Magyarország meghatározó borturisztikai weboldalát alkották meg. Milliós elérések a közösségi médiában, százezres látogatószám a weboldalon és több ezer borbarát eljuttatása közvetlenül a borospincékbe – nagy vonalakban így lehetne összefoglalni a Borindex 2022-es eredményeit, és a decemberi nagy roham még hátravan.

Elviszik a borbarátokat a borászatokhoz

A borfogyasztók a tömeges sétáló kóstolókra talán kicsit ráunva, illetve az otthoni borkóstolókat a COVID után egyértelműen elvetve a pincészetek és a borozással összekötött utazások felé nyitottak. A borkultúra iránt fogékonyak így nemcsak új borokkal ismerkedhetnek meg, hanem egyúttal a közös utazás és felfedezés élményével, valamint egy-egy tájegység gasztronómiai hagyományaival is gazdagodnak. Ezt az igényt felismerve indította útjára két gyöngyösi fiatal a Borindexet, akik a fejükbe vették, hogy nemcsak megreformálják, hanem meg is könnyítik a borászatok és a borbarátok kapcsolódását.

„Korábban még a nagyobb borászatokhoz is nehézkes volt foglalni. Ha egyáltalán megtaláltuk, hogy mit kapunk egy borkóstolón, külön kellett egyeztetni a borásszal: mikor, hányan, hogyan mennénk. Arról már nem is beszélve, hogy a kisebb borászatokról sokan nem is tudnak, így eleve esélyük sem volt arra, hogy őket is megtalálják, ezen változtatott a Borindex” – meséli Láng Levente, turisztikai szakember, a Borindex egyik alapítója.

két ember áll egy kerítésnél, körülöttük lovak és egy épület, fényes nappal
A két alapító személyesen megy el valamennyi borászathoz, így győződnek meg a borkóstolók minőségi kritériumai felől
Fotó: Borindex

A Borindex korábban még nem látott adatbázist hozott létre a pincészeteknél elérhető borkóstolókról, a felhasználók minden fontos infót megtudnak a borászatok szolgáltatásairól, így már csak a borok okozhatnak nekik (kellemes) meglepetést. A kezdeményezés valóban úttörő abban a tekintetben, hogy korábban senki nem készített ennyire komplex rendszert. A borászatok és a borkóstolóik nemcsak, hogy egy helyen vannak, de pár kattintással rögtön foglalhatók is a szabad borkóstoló időpontok, opcionálisan hidegtálakkal, vacsorával vagy akár szállással is.

100 ezer érdeklődő, több ezren a pincéknél

A Borindex alapítói a „borkóstolók Booking.comjának” első teljes évében elégedetten tekinthetnek a fő mutatóikra, az ötletüket a borszerető közönség és a borágazat egyaránt elismeri. A nagy decemberi roham még el sem kezdődött, de ebben az évben már több mint 100 ezer borbarát kereste fel az oldalt, és több ezren jutottak el a Borindexen keresztül valamelyik magyar borászathoz.

A magyar borászok közül is egyre többen regisztrálnak a felületre, jelenleg 200 borászat több mint 250 borkóstolója közül lehet válogatni a Borindexen. Ennek köszönhetően a lefedettség is meggyőző, mind a 22 magyar borvidék képviselteti magát az oldalon, ahol a baráti társaságok, párok, családok mellett a céges csapatépítőkre és évzárókra is gondolnak.

„Még nagyon az út elején járunk, minél több borbaráthoz és természetesen a borral még csak ismerkedőkhöz is szeretnénk eljuttatni az üzenetünket. A bor ott a legjobb, ahol születik és ezt mi komolyan is gondoljuk.” – teszi hozzá Szabó Máté, a Borindex másik alapítója, aki szőlész-borászként úgymond a másik oldalról látta a pincészetek problémáit. „A mindennapi munka mellett a legtöbb borászatnak nyűg volt a marketing és a szervezési, valamint adminisztratív folyamatokat is vinni, amivel egy borkóstoló jár. Pedig óriási lehetőség a borászoknak, hogy a saját pincéjükben mutassák meg a boraikat, és hatalmas élmény a fogyasztóknak egy ilyen találkozás. A Borindex ebben segít mindkét félnek, leveszi a kellemetlen, ámde kötelező terheket a borászok és a fogyasztók válláról egyaránt.”

Az online borkóstoló foglalás és a Borindex megállíthatatlan

Dacára a kezdeti hangos sikereknek (a vendégek és a borászatok egyaránt elégedettek a rendszerrel), az alapítók higgadtan és ambíciókkal telve tekintenek a következő évek kihívásai elé. Azon túl, hogy még több magyar borászat kóstolóit várják a felületre, természetesen az idei évben elért fogyasztók többszörösét szeretnék eljuttatni a magyar pincékhez. Meggyőződésük, hogy ez nemcsak a Borindex, hanem a magyar borágazat jövője is, ezzel pedig nincsenek egyedül. Nemrég Steve Charters Master of Wine is a borturizmust jelölte meg egy-egy borvidék, vagy ország borászata felemelkedésének egyik zálogaként.

A Borindex ráadásul már most a határokon kívülre kacsintgat. A borkóstoló foglaló oldal még csak magyarul érhető el, de még így is értékelhető mennyiségű foglalás érkezett a környező országokból és Nyugat-Európából. Az érezhető igényre reagálva már készülnek a Borindex külföldi változatai, hogy minél nagyobb forgalmat és vásárlóerőt irányíthassanak közvetlenül a magyar borászatokhoz.

A kihívások tehát nagyok, az elköteleződés és a motiváció azonban megvan a csapatban ahhoz, hogy hamarosan a magyar borturizmus egyik legnagyobb sikertörténeteként beszéljünk a Borindexről.

Címlapfotó: Borindex