5000 forintért vesszük kilóját a boltban, pedig lakásban ingyen termeszthető

2024. március 17.

Nagyon kevés erőfeszítéssel sok pénzt spórolhatunk magunknak. A végeredmény egy finom és egészséges zöldség a tányéron.

Számos fűszernövényt drágán megvásárolunk a boltban, miközben otthon cserépben minden gond nélkül termeszthetjük őket. Ezek közé tartozik az ánizs is, aminek bolti ára elérheti a kilónként 5-10 ezer forintot is akár. Ráadásul az ánizs nemcsak feldobja az ételeket karakteres ízével, de rendkívül egészséges is.

Kifejezetten jó gyomorrontás után, illetve a puffadás megszűntetésére és az emésztést is beindítja. Mindezzel már az ókori görögök is tisztában voltak, rendszeresen a mustacae nevű ánizsos süteménnyel fejezték be lakomáikat, hogy ezzel előzzék meg az emésztési zavarok kialakulását. Ezen kívül még bővelkedik B-vitaminokban, amik közül a piridoxin (B6-vitamin) erősíti az immunrendszert és nyugtatja az idegeket, a riboflavin (B2-vitamin) pedig fokozza az anyagcserét.

Az ánizs kertben, szabd földben és cserépben egyaránt termeszthető. A magyarmezogazdasag.hu szerint jó szerkezetű, gazdag, jó vízelvezetésű talaj, szélvédett, magas páratartalmú hely való neki. Kora tavasszal kell vetni 40-45 centiméter sortávolsággal. A talajt gyommentesen kell tartani és rendszeresen lazítást igényel. A termés érése folyamatos, ezért ajánlott akkor begyűjteni, ha a központi ernyő kaszatjainak fele megérett, aztán kévékbe kötve teljesen megérleljük. Cserépben is kiválóan tartható, ekkor havonta egyszer érdemes tápoldatozni.

Az ánizst elterjedten használják a cukoriparban (Flavigny drazsé) és a szeszgyártásban (Pastis aperitif, Anisette likőr). Apróra vágott leveleivel marinált zöldségeket, salátákat, Dél-Franciaországban pedig halleveseket ízesítenek. A kapor egyik francia elnevezése is „hamis ánizs” – írja a Larousse.

Címlapfotó: Daniel Öberg / Unsplash