Mindenki kifelejti, pedig e nélkül nem igazi a bolognai spagetti

2024. augusztus 14.

A répához és zellerhez hasonlóan egy hétköznapi hozzávaló, az olaszok szerint mégis a tökéletes bolognai spagetti elengedhetetlen kelléke.

Bár az olaszok egyik legismertebb ragujának alapját a sofritto, vagyis a hagyma, a sárgarépa és a zellerszár adja, a bolognaiból a tej sem hiányozhat – állítja a Hamu és Gyémánt minapi cikke.

S hogy miért szerepel a tej a bolognai spagetti receptjében? Az oldal szerint bár elsőre akár szokatlannak is tűnhet, hogy egy húsos-vörösboros mártásba tej kerül, valójában teljesen érthető, hogy az olaszok miért esküsznek rá erre a folyadékra. A tej ugyanis nemcsak gazdag ízt ad a bolognaihoz, hanem segít csökkenteni a paradicsom és a vörösbor savasságát. Emellett pedig a darált húst is rendkívül puhává varázsolja. (Kedvező árú jó minőségű vörösbor kiválasztásához ide kattintva kaphatunk segítséget.)

Arra az egyre vigyázzunk, ne adjuk túl hamar a szószhoz a tejet, az gyorsan megalvadhat. Hogy ez ne történjen meg, ajánlott a savas összetevőket főni hagyni, mielőtt belekerülne a szószunkba ez a fontos hozzávaló. Gyakorlatilag utolsó elemként, a már majdnem kész raguhoz érdemes hozzáönteni a szerecsendióval összekevert tejet, majd az egészet hagyjuk főni. Marhahús esetén akár 2-3 órára is szükség lehet, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha viszont egyszer elkészül, garantáltan pillanatok alatt el is fog fogyni ez a bolognai spagetti.

Címlapfotó: Nerfee Mirandilla / Unsplash