Sokkal egészségesebb lesz a brokkoli, ha így készítjük el
A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség. Pláne ha úgy készítjük el, hogy benne is maradjanak a jótékony tápanyagok.
Az utóbbi években egyre több szó esik a brokkoliról. Nem utolsó sorban azért, mert az egészségtudatos táplálkozás hívei valósággal ódákat zengenek a zöldség jótékony hatásairól. A tápanyagtartalom viszont nagyban függ attól, hogyan készítjük el ezt a vadkáposztafajtát – derül ki a ScienceAlert cikkéből.
A szulfofarán igazi kincs
A zöldség elsősorban a benne található szulforafánnak köszönheti a jó hírét. Kutatások kimutatták, hogy a vegyület rendkívül hasznos. Beállítja a vércukorszintet, fenntartja a bélflóra egyensúlyát, valamint a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Nem csoda, hogy már szulforafán-kivonatot tartalmazó „brokkolitabletták” is megjelentek kereskedelmi forgalomban. Az igazi azonban természetesen az, ha zöldség formában fogyasztjuk a brokkolit és úgy vesszük magunkhoz a szulforafánt. A Hamu és Gyémánt a minap annak is utána járt, hogyan kell úgy elkészíteni, hogy minél több szulfofarán maradjon benne.
Mint írják, az élő brokkolipalánták kevés szulforafánt, viszont jelentős mennyiségű glükozinolátot tartalmaznak. Utóbbi az előbbi vegyület előanyagának számít. Ahhoz, hogy a glükozinolátok szulforafánná alakuljanak, egy mirozináz nevű enzimre van szükség. Ez akkor lép működésbe, ha kárt teszünk a brokkoliban. Semmi rosszra nem kell gondolni, ez a felszelést jelenti a gyakorlatban.
Brokkoli kis trükkel
Ha feldarabolás nélkül megfőzzük vagy megsütjük a növényt, kizárjuk az esélyét annak, hogy a glükozinolátok reakcióba lépjenek a mirozinázzal. Így pedig nem részesülünk a szulforafán áldásos hatásaiból.
Tetszik vagy sem, a kutatók szerint akkor tesszük a legtöbbet egészségünkért, ha feldarabolva és nyersen majszoljuk a brokkolit. Mindazonáltal erre kevesen hajlandók, mivel a brokkoli valóban nem nyersen a legvonzóbb. Ne essünk azonban kétségbe! Létezik egy trükk, ami egyszerre teszi finommá és egészségessé a brokkolis fogásokat! Egy a kínai konyhaművészetet tanulmányozó kutatócsoport azt találta, ha a brokkolit feldarabolás után másfél órát pihenni hagyjuk és utána megpirítjuk, még mindig bőven marad a zöldségben szulforafán.
És ha ez még nem lenne elég: ebben a cikkben azt mutattuk meg, hogyan lehet brokkoli mellett más alapanyagok felhasználásával egy igazán ütős vitaminbombát készíteni.
Címlapfotó: Reinaldo / Unsplash