Sokkal egészségesebb lesz a brokkoli, ha így készítjük el

2024. április 05.

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség. Pláne ha úgy készítjük el, hogy benne is maradjanak a jótékony tápanyagok.

Az utóbbi években egyre több szó esik a brokkoliról, az egészségtudatos táplálkozás hívei valósággal ódákat zengenek a zöldség jótékony hatásairól. Korántsem mindegy azonban, hogyan készítjük el ezt a vadkáposztafajtát – derül ki a ScienceAlert cikkéből.

A zöldség elsősorban a benne található szulforafánnak köszönheti a jó hírét. Kutatások kimutatták, hogy a vegyület beállítja a vércukorszintet, fenntartja a bélflóra egyensúlyát, valamint a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Nem csoda, hogy már szulforafán-kivonatot tartalmazó „brokkolitabletták” is kaphatók a piacon. Az igazi azonban természetesen az, ha zöldség formában fogyasztjuk és úgy vesszük magunkhoz a szulforafánt. A Hamu és Gyémánt a minap annak is utána járt, hogyan kell a brokkolit úgy elkészíteni, hogy minél több szulfofarán maradjon benne.

Mint írják, az élő brokkolipalánták kevés szulforafánt, viszont jelentős mennyiségű glükozinolátot tartalmaznak. Utóbbi az előbbi vegyület előanyagának számít. Ahhoz, hogy a glükozinolátok szulforafánná alakuljanak, egy mirozináz nevű enzimre van szükség. Ez akkor lép működésbe, ha kárt teszünk a brokkoliban, például felvagdossuk azt.

Brokkoli kis trükkel

Ha feldarabolás nélkül megfőzzük vagy megsütjük a növényt, kizárjuk az esélyét annak, hogy a glükozinolátok reakcióba lépjenek a mirozinázzal, így pedig a szulforafán áldásos hatásaiból is kimaradunk.

Tetszik vagy sem, a kutatók szerint akkor tesszük a legtöbbet egészségünkért, ha feldarabolva nyersen majszoljuk a brokkolit. Mindazonáltal erre kevesen hajlandók, valljuk be, a brokkoli nem nyersen a legvonzóbb. Ne essünk azonban kétségbe: létezik egy trükk, ami egyszerre teszi finommá és egészségessé a brokkolis fogásokat! Egy a kínai konyhaművészetet tanulmányozó kutatócsoport azt találta, ha a brokkolit feldarabolás után másfél órát pihenni hagyjuk és utána megpirítjuk, még mindig bőven marad a zöldségben szulforafán.

És ha ez még nem lenne elég: ebben a cikkben azt mutattuk meg, hogyan lehet brokkoli mellett más alapanyagok felhasználásával egy igazán ütős vitaminbombát készíteni.

Címlapfotó: Tyrrell Fitness And Nutrition / Unsplash