A büféasztal (svédasztal) 9 veszélye

2023. augusztus 31.

A szállodai nyaralások szinte kötelező tartozéka a svédasztal. Bizonyos dolgokra azonban érdemes oda figyelni, hogy az élmény ne csorbuljon.

A svédasztal („hivatalosabb” nevén: büféasztal) esetében a hotelek konyhája sokféle ételt készít el a vendégek részére, az édes müzliktől kezdve a tojásos ételeken át egészen a gyümölcstálakig. A pultok mellett sétálva észrevehetünk viszont néhány intő tényezőt, ami azt sugallja, nem biztos, hogy jó ötlet az adott ételből fogyasztanunk.

A thedailymeal összegyűjtött 9 olyan „piros jelzést”, amiből könnyen kiszűrhetjük, veszélyt jelent-e egy-egy a büfépulton kínált étel.

Nem megfelelő hőmérsékletű étel a svédasztal tálalóiban

A langyos kolbászok vagy a kihűlt szalonna elfogyasztása egyenes út lehet az ételmérgezéshez. Ezekből az ételekből csak akkor szedjünk magunknak, ha azok hőtartó edényekben, megfelelő hőmérsékleten várják sorsukat.

A meleg ételt csak hozzáöntik a maradékhoz

Akkor is legyünk óvatosak, ha a frissen készült ételt ugyanabba a tálalóba teszik, amiben az előző adagból fennmaradt maradék van. Ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy a régebben kitálalt adagnak „köszönhetően” elszaporodnak benne a káros mikroorganizmusok. Ezek akár ételmérgezéshez is vezethetnek.

Egymás mellé vannak kikészítve a nyersen fogyasztható és a meleg ételek

Bár étvágygerjesztően tud kinézni az, amikor rengeteg finomság egymás mellett sorakozik a büfépulton, az ilyen tálalás élelmiszerbiztonsági okokból nem ideális. A hideg és a meleg ételeket nagyon nem javasolt egymás közvetlen közelében elhelyezni. Egyrészt így megelőzhető a keresztfertőzés (amikor egyik étel megfertőzi a másikat), másrészt az elkülönítésnek köszönhetően az ételek hőmérsékletei nem befolyásolják egymást.

A tojásos fogások nincsenek jól átsütve

tojás, szendvics tányéron, kávé csészében
Fotó: Krista Stucchio / Unsplash

A nem jól átsütött, nyers tojás a szalmonella melegágya. Ha a szalmonellát meg is ússzuk, hányásra, hasmenésre és akár lázra is számíthatunk egy alulsütött tojás elfogyasztása után.

Nincsen műanyag védőfal az ételek előtt

Egyes hotelekben nem véletlenül műanyag védőfal mögül, vagy zárótető alól szolgálják fel az ételeket. Ezek megelőzik, hogy valaki esetleg rátüsszentsen az ételekre, de a legyek és más bogarak ellen is védelmet biztosítanak.

Az összes gyümölcs fel van vágva

Az előre felvágott gyümölcsökkel is vigyáznunk kell. Különösen akkor, ha már jó ideje kint állnak. Igyekezzünk inkább magunknak felvágni a gyümölcsöket, így kevesebb esélyt adunk a fertőzéseknek. A gyümölcsök héja alapvetően a védelmüket szolgálja.

Nincs elég tálalóeszköz

A nem elegendő mennyiségű tálalóeszköz utalhat arra, hogy nem elég tiszta a hely. Amikor a vendégek sorozatosan ugyanazzal a tálalóeszközzel szedik ki az ételeket, megnő a baktériumok terjedésének a kockázata és a keresztszennyeződés esélye is.

A kenyerek és a péksütemények nincsenek letakarva

barna péksütemények deszkán
Fotó: Toby Do / Unsplash

A fedetlen kenyerek és péksütemények amellett, hogy ki vannak téve a szennyeződéseknek, sokkal gyorsabban száradnak ki, mintha le lennének takarva.

A müzlik zárt helyett nyílt edényekben vannak tálalva

Csakúgy, mint a többi étel esetében, a müzliknél is veszélyes lehet, ha nincsenek rendesen elzárva. A levegőnek való kitettségtől ráadásul az állaguk is megváltozhat. Érdemes olyan müzlikből szednünk a tányérunkba, melyek rendesen, a svédasztal egy zárt tárolójában állnak.

Címlapfotó: jillsauve / Unsplash