Liszt, bors, sajt – tényleg csak ennyiből áll a világ egyik legnépszerűbb étele?
2025. április 14.
Pásztorok alkották meg a 18-19. században, mára alapvető fogássá vált.
A cacio e pepe egy klasszikus olasz tésztaétel. Neve közép-olasz nyelvjárásban azt jelenti: „sajt és bors”. Állítólag Lazio, Abruzzo, Toszkána és Umbria pásztorai alkották meg a 18. vagy a 19. században, azóta pedig az olasz konyha egyik alapvető fogásává vált – olvasható a drive.hu cikkében.
A cacio e pepe receptje végtelenül egyszerű, nagyon kevés összetevőből készül. Ha magunk készítjük a durumtésztát, akkor sem kell egyéb pluszban, mint liszt. Fontos viszont, hogy minden instrukciót pontosan be kell tartani ahhoz, hogy tökéletes legyen az étel.
Cacio e pepe
Hozzávalók
- 60 ml extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál durvára őrölt fekete bors, ízlés szerint
- 225 g spagetti
- só, ízlés szerint
- 30 g sótlan vaj
- 55 g Pecorino Romano sajt, nagyon finomra reszelve
Így készül
- Melegítsük fel az olívaolaj felét és a fekete borsot egy közepes serpenyőben, közepesen hőfokon, amíg a hozzávalók illatosak lesznek, és a bors éppen csak elkezd sisteregni. Ez körülbelül egy percig tart majd. Utána tegyük félre a serpenyőt.
- Tegyük a spagettit egy nagy lábas forrásban lévő, sós vízbe. Főzzük addig, amíg al dente nem lesz – ez általában egy perccel kevesebb, mint amennyit a csomagolás ajánl.
- Öntsünk 2-3 evőkanálnyi tésztavizet a borsos olívaolajhoz, majd keverjük bele a vajat. Ezután emeljük át a tésztát a serpenyőbe, és alaposan keverjük össze a szósszal.
- Adjuk hozzá a sajtot és a maradék olívaolajat, és keverjük addig, amíg a sajt teljesen elolvad. Adjunk még néhány evőkanálnyi tésztavizet, hogy beállítsuk a tökéletes állagot. A szósznak minden egyes spagettitszálat krémesen be kell vonnia.
- Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, majd azonnal tálaljuk némi extra reszelt sajttal.
Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash