Cérnametélt? Spagetti? Ez a legegészségesebb tészta!
Egészséges étrendbe is beilleszthető a tészta, ha a megfelelő fajtát választjuk ki és azt megfelelő módon készítjük el.
Bár nem feltétlenül az egészségre asszociálunk a tészta szó hallatán, igenis része lehet az egészséges kiegyensúlyozott étrendnek. Ehhez nincs más dolgunk, mint kiválasztani a megfelelő fajtát és azt megfelelően elkészíteni – olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében.
Amikor a tésztafélék egészségügyi előnyeiről van szó, azok valójában a termék alapanyagaira vezethetők vissza. A tészta sokféle formában kapható. A legtöbben a búzalisztből készült fajtákat fogyasztják. Ez a finomított fehér tészta valójában nem nyújt sok táplálékot a keményítőn, vagyis a gyorsan átalakuló szénhidrátokon kívül. Az egyetlen kivétel itt az, ha zöldséggel dúsított fehér tésztát választunk, például spenótosat vagy napon szárított paradicsomosat. Ezek a zöldségek mikrotápanyagokkal dúsítják a tésztát, amelyek gyulladáscsökkentő vagy antioxidáns hatásúak lehetnek, és egy kis lökést adhatnak az immunrendszernek.
Teljes kiőrlésű tészta
A teljes kiőrlésű tészta táplálkozási szempontból sokkal többet tud nyújtani. A teljes kiőrlésű fajták jó rostforrások, amelyek segítenek az éhségérzet szabályozásában és elősegítik a szív egészségét. Ezt a rostok emésztést lassító képessége révén érik el, ami étkezés után nagyobb telítettséget és jobb vércukorszint-szabályozást eredményez. Ezenkívül a teljes kiőrlésű tésztában található oldható rostok megkötik a táplálékkal bevitt koleszterint a vékonybélben, segítve annak átjutását a szervezeten ahelyett, hogy a véráramba kerülne – ez pedig támogatja a szív egészségét. A rostok az emésztőrendszer egészségét is megváltoztatják. Ráadásul a teljes kiőrlésű tészta jó forrása a B-vitaminoknak, amelyek fontosak az energiafelhasználás és az anyagcsere szempontjából.
Gluténmentes tészta
A gluténmentes tésztaváltozatok, például a csicseriborsóból vagy más hüvelyesekből készültek, még nagyobb előrelépést jelentenek a táplálkozás szempontjából. A csicseriborsó tészta nemcsak a teljes kiőrlésű tészták rostjait és B-vitaminjait kínálja, hanem figyelemre méltó mennyiségű fehérjét is tartalmaz. A rostokhoz hasonlóan a fehérje is lassítja az emésztést, támogatva a teltségérzetet és a stabilabb vércukorszintet. A fehérje segíti a legtöbb szövet növekedését, fenntartását és javítását a testben, különösen az izmokét. Ez az extra fehérje különösen csábító annak, aki növényi alapú étrendet követ, mivel az így táplálkozók számára a fehérje néha nehezebben elérhető. A csicseriborsó tészta, a legtöbb más, hüvelyesekből készült fajta emellett figyelemre méltó mennyiségű vasat, káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot, sőt némi kalciumot is tartalmaz. Ezek a szív, az immunrendszer és a csontok egészségét támogatják. További előnye, hogy általában gluténmentesek.
A tészta főzése vízben, egy csipetnyi sóval a legegészségesebb módja a tésztafőzésnek, mivel nem kerül bele zsíradék, vagy túlzott mennyiségű nátrium. A tészta elkészítésekor csak körülbelül egy teáskanálnyi sót használjunk a vízben, hogy alacsonyabb legyen a nátriumtartalma.
Miután a tésztát megfőztük és lecsöpögtettük, rengeteg módja van annak, hogy még tovább javítsuk a pozitív egészségügyi hatásait, például ha sok zöldséggel tálaljuk.
Címlapfotó: Karolina Kołodziejczak / Unsplash