Bortrendek 2024-ben: ezeket mindenképp meg kell kóstolni!

2024. január 22.

A bortrendek piramisának csúcsán évek óta stabilan a friss rozé áll. Vajon megingathatatlan ez a pozíciója?

Boros nemzet vagyunk, még akkor is, ha a fiatalok egyre inkább elfordulnak ettől a tradicionális italunktól. Ezt ismerte fel a Magyar Bormarketing Ügynökség is tavaly, ennek érdekében kezdtek fiatalokat a bor iránt érzékenyítő kampányba, amely nagy sikerrel zárult. A HNT elsődleges célcsoportjának szintén ők számítanak, szerintük a borok világához a koktélokon keresztül vezet az út.

Olyan sok bort készítünk mi magunk is – a külföldi piacról nem is beszélve -, hogy gyakorlatilag minden napra juthat valamilyen újdonság. Mégis, olybá tetszik, hogy a bortrendek között van kettő, amely nagyobb népszerűségnek örvend a többinél: egyik a rozéfogyasztás, másik pedig az újborok iránti rajongás. Vajon, idén változik-e ez a trend?

A RobbReport szedte össze a várható bortrendek listáját, ebből indulunk ki mi magunk is, amikor jóslatokba bocsátkozunk az idei évet illetően.

A pezsgők és habzók felemelkedése

Világszerte növekvő tendenciát mutat a champagne-ok iránti kereslet, ráadásul egyre többen választanak évjáratos tételt. Persze, az alternatívák is szép számban vannak jelen. Már idehaza is egyre sűrűbben bukkannak fel a brit buborékok, spanyol cavák, sőt, Trentodoc pezsgőkért sem kell Olaszországig repülni. Reneszánszát éli a pét-nat műfaja, a proseccók sem csak fehérek, habzók pedig a hazai kínálatból is elérhetőek aránylag stabil, alacsony árakon. És, ha valaki még ennél is cifrábbra vágyik, akár almából készült pezsgőt is kóstolhat!

Joggal mondhatjuk, hogy mostanra a pezsgők nem csak az ünnep italainak számítanak.

A rozé másként az idei bortrendek listáján

Bizony, a rozéfogyasztás megőrzi népszerű szerepét, bár, kicsit talán módosult, illetve drágább formában. A tavalyi rozétesztünkön is látszott, hogy egyre több külföldi tétellel is találkozni idehaza, a provence-i rozék magas minőségét egyre többen tapasztalják meg.

Ha figyeljük a hazai influenszereket, szakértőket, akkor ők is ezt a trendet látszanak igazolni. Igaz, Fiáth Attila egyből kettőt is kipipált, hiszen rozé champagne-okkal indította az évet.

Olaszország és a három B

Az aukciósházak árveréseit mustrálva az látszik kirajzolódni, hogy egyre borsosabb árat lehet fizetni az olasz B-betűs borokért: vagyis a brunellóért, barbarescóért és a barolóért. Jó hírünk van mindazok számára, akik nem szeretnének lemaradni a bortrendek követéséről: miként tavaly, úgy idén is szemlézzük a nebbiolóból készített gyöngyszemek legújabb évjáratait.

Nem kell az alkohol

Bár a felmelegedő klíma egyre magasabb alkohollal nehezíti a borászok dolgát, a bortrendek szerint a fogyasztók egyre inkább az alacsony, vagy, alkoholt egyáltalán nem tartalmazó borok felé látszanak fordulni. Itthon már tavaly is begyűrűzött ez a műfaj, amelynek kedvez a zéró tolerancia is. Ha valaki mélyére ásna ennek a topiknak, ne hagyja ki a március eleji Borkonferenciát sem, ahol az egyik kiemelt témakört adják az alacsonyabb alkoholtartalmú borok.

Számít az ökológiai lábnyom

Egyre több borász fordul az ökológiai szőlőművelés irányába, és egyre többen esküsznek kizárólag a natúrborokra. Arról, hogy ez mennyire egészséges, egyelőre megoszlanak a vélemények, ami biztos, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése mindenki számára fontos tényező lesz. Jöhetnek a környezetbarát címkék, alternatív csomagolások, üvegvisszaváltásra ösztönző promóciók.

A bor színe fehér?

Bár a nemzetközi szakvélemény és a közvélekedés is azon az állásponton van, hogy a bor színe vörös, egyre többen fordulnak a minőségi fehérborok felé. Jöhet a chardonnay, divat lehet az olaszrizling, a furmintot ugye már említenünk sem kell… A borvilág új bortrendjeit olyan országok diktálhatják, mint Portugália, vagy éppen Horvátország. A változatosság gyönyörködtet, és miként máskor, idén is arra bíztatjuk olvasóinkat, hogy próbáljanak ki minél több újdonságot! Ha pedig inspiráció kell, ajánljuk magazinunkat, amelyben minden hónapban listázzuk a borvilág újdonságait.

Címlapfotó: petr sidorov/Unsplash