Egy 19. századi édességet kóstolhatunk a Bazilikánál

2024. november 26.

Az Osztrák-Magyar Monarchia kedvence négyféle variációban is megkóstolható a karácsonyi vásárban.

A Zazie Bistro & Bar idén először saját standdal jelenik meg a Bazilikánál található adventi vásárban, hogy a látogatók számára különleges gasztronómiai élményt nyújtson. Az ünnepi forgatagban Bíró Dani séf és Nagy Gergő cukrászmester különleges császármorzsa variációkkal várja azokat, akik egyszerre keresik a hagyományos ízeket és a modern konyha kreativitását.

A császármorzsa Ausztriából indult hódító útjára a 19. században. Azóta olyan ikonikus desszertté nőtte ki magát, amely mára szinte minden magyar család ünnepi asztalán megfordult már. Története a Monarchia korába nyúlik vissza, amikor az osztrák-magyar konyha kedvelt édességeként vált ismertté. A legenda szerint az uralkodók asztaláról sem hiányozhatott, innen ered a “császár” elnevezés. Magyarországon mára a téli időszak egyik kedvenc édessége lett, amely a hideg hónapokban különösen jól esik melegítő, gazdag ízvilágával.

Császármorzsa 4 variációban

A Zazie Bistro & Bar séfje, Bíró Dani az étterem cukrászmesterével, Nagy Gergővel közösen nem is akármilyen ízvilágokat álmodott meg. A morzsalékosra sült, aranybarna tészta négy különleges változatban lesz elérhető a téli adventi vásár ideje alatt. A friss alma és a kakukkfű üde kombinációját az almás-kakukkfüves császármorzsa adja, a szilvával és illatos fahéjjal megbolondított változat az igazi telet idézi. A klasszikus madártej krémességével gazdagított madártejes császármorzsa két desszert ízvilágának csodás kombinációja, a barackos császármorzsa pedig a nyár ízeit csempészi egy kicsit vissza a Bazilikánál található karácsonyi vásárba.

császármorzsa
Fotó: Zazie Bistro & Bar

A Bazilikánál megkóstolható finomságról IDE KATTINTVA egy kedvcsináló videó is megtekinthető.

A vásárban nemcsak a finom ízek, hanem a különleges adventi hangulat is garantált. A Zazie standjánál pedig az autentikus magyar gasztronómia és az ünnepi kreativitás találkozik, így a látogatók egyedi élményben részesülhetnek. „Szerettük volna megmutatni, hogy a császármorzsa, ez a mindenki által szeretett desszert, milyen sokszínű és sokízű tud lenni. Az advent a hagyományokról és az összetartozásról szól. Reméljük, hogy ezek az ízek és a nálunk töltött pillanatok hozzájárulnak majd az ünnepi varázslathoz. Számomra ez az egyszerű, mégis varázslatos édesség nemcsak az ízekről, hanem a közösen töltött időről is szól” – mondta Bíró Dani.

Címlapfotó: Zazie Bistro & Bar