Az étel, ami miatt tízezrek zarándokolnak az örök tavasz szigetére
Ijesztő a külseje, fenséges a belseje.
Az örök tavasz szigeteként is emlegetik a Marokkó és Portugália között elterülő, az utóbbi országhoz tartozó Madeirát. A sziget az egyedülálló természeti látnivalók mellett a gasztronómiájáról is híres. Az ott eltöltött idő alatt semmiképpen se hagyjuk ki a helyi specialitásokat.
Madeira egyik jellegzetes étele a fekete kardhal (Aphanopus carbo). A környék vizeiben, több mint ezer méter mélyen élő őshonos hal külseje leginkább az angolnához hasonlít. Előszeretettel tálalják crostinivel (grillezett kenyér). Ha megfordulunk egy-egy piacon, garantáltan találkozhatunk az egyébként kifejezetten ijesztő külsejű hallal a bódék kínálatában. A legtöbb helyi étteremben banánnal, maracujával ízesítik, ennek köszönhetően a fogás pikáns, édeskés ízvilágot kap. Ha szeretjük a tenger gyümölcseit, Madeira a mi szigetünk. Széles a választék, ráadásul a legtöbb étteremben frissen készülnek a különféle halak és kagylók – írja a Thrillist.
A térségben különleges italokból is van választék. Az egyik leghíresebb a poncha, amit sokszor a brazil caipirinha elődjeként emlegetnek. Az édeskés szeszesital elkészítéséhez a rumot cukorral, mézzel, citromhéjjal és különféle gyümölcslevekkel ízesítik. A helyiek általában egy fából készült, egyedi keverővel rázzák össze a hozzávalókat. Az ital „feltalálása” a szigetről a kontinentális Európába tartó első hajósok érdeme. Ők mindig vittek magukkal rumot, valamint a skorbut (C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség) elleni védekezésül C-vitaminban gazdag ételt, mindenek előtt citromt. Innen már csak egy lépés volt a poncha: a rumba citromot csepegtettek és egy kevés mézzel édesítették.
Más országoktól eltérően Madeirán rum agricole-t, azaz mezőgazdasági rumot gyártanak, ezt helyi cukornádléből (és nem cukornádmelaszból) készítenek. Ez érződik a végeredményen is, ugyanis általában a szokásosnál fűszeresebb ízvilággal rendelkezik.
Ha Madeira, akkor természetesen nem hagyhatjuk ki az erősített Madeira bort sem. Ezzel a bort korábban már bemutattuk, többek között a Vince Magazin 2023 novemberi és decemberi számában is foglalkoztunk vele.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Piotr Musioł / Unsplash