Egy egyszerű trükkel mindig kiválaszthatjuk a lecsípősebb paprikát a boltban

2024. április 29.

Pár apró jel a zöldség külsején elárulhatja nekünk, melyik a legerősebb csípős paprika az adott halomban.

Egyes paprikák sokkal csípősebbek, mint mások – az erősség ráadásul egy-egy fajtán belül is viszonylag széles skálán mozoghat. Bár kevesen tudják, a paprika kinézete sokat segíthet abban, hogy mindig a lehető legcsípősebb darabot válasszuk ki a boltban.

Ha egy paprikán fehér vonalakat vagy foltokat látunk, az általában azt jelenti, a zöldséget a szokásosnál több külső behatás érte a termesztés közben. Ez a plusz stressz pedig nagyban növelheti a paprikában lévő kapszaicin koncentrációját. A kapszaicin az a vegyület, ami a csípős paprika csípősségéért felel.

A Daily Meal szerint az, hogy termesztés közben mennyi vizet kap a növény, szintén hatással lehet a paprika erősségére. Ha az átlagosnál bőségesebben öntözik, akkor sokkal enyhébb íze lesz. Érdemes tehát a kicsit szárazabbnak és fakóbbnak kinéző zöldségeket választani.

Ezen a két szemponton kívül másra nem igazán támaszkodhatunk paprikavásárlás közben. Bár logikusnak tűnhet, hogy a piros színű változat csípősebb a zöldnél, valójában ez nem mindig van így. Persze a hosszabb érési idő miatt kialakuló vörös szín némi extra kapszaicinnel is együtt járhat, de nagyon sokszor pontosan ugyanannyira lesz erős ez a példány, mint az éretlenebb zöld.

Az ugyanis, hogy mennyi ideig marad a növényen a termés, sokkal kevésbé befolyásolja a csípősséget, mint az, hogy mennyi vizet kapott. Még egyszer a lényeg: ha a lehető legerősebb paprikát szeretnénk kifogni a boltban, érdemes a fehér, kissé szárazabbnak tűnő csíkokat és foltokat keresni.

Címlapfotó: Anne Nygård / Unsplash