A francia konyha egyik leghíresebb ételét a legegyszerűbb elkészíteni otthon

2024. szeptember 03.

Semmi furfang, semmi finesz, a végeredmény mégis különleges. Kezdők és haladók egyaránt imádni fogják ezt a finomságot!

A francia gasztronómia nem az egyszerű receptekről híres, de azért találni néhány olyan ételt, amihez nem kell hosszú évekre visszanyúló konyhai tapasztalat. Érdekesség, hogy pont ilyen az egyik ikonikus francia édesség, a tarte Tatin. Mint azt az eredetileg a Hamu és Gyémánt által közölt receptből is látni fogjuk, a híres fordított almatorta valóban könnyen elkészíthető bárki számára. (A furcsa kisbetűs-nagybetűs írásmód oka, hogy a süteményt a Tatin nővérek találták fel a 19. században. Az előtag tarte jelentése pedig lepény, tészta, pite, torta.)

Tarte Tatin recept

​Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 3 evőkanál vaj
  • 170 g cukor
  • 3 nagyobb alma
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 nyers tortaalap (10 dkg hideg vaj, 1 tojássárgája, 18 dkg finomliszt, 1 csipet só, 1-2 evőkanál jéghideg víz egybegyúrva)
tarte tatin, almatorta, pite, sütemény, édesség, desszert
Fotó: Clarisse Dsbt / Unsplash

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra. Kenjünk ki egy sütőálló serpenyőt vajjal és szórjunk rá egy kevés cukrot.
  2. Kezdjük el meghámozni, majd kisebb cikkekre vágni az almát. A cikkeket domború oldalukkal lefelé, kör alakban helyezzük egymás mellé a serpenyőben.
  3. Alacsony lángon karamellizáljuk addig az almát, amíg szép aranybarna színűek lesznek a szeletek. Ez 10-13 percig fog tartani. Ezután tegyük félre a serpenyőt, és hagyjuk kihűlni az almát.
  4. Vegyük ki az előre elkészített tortaalapot a hűtőből, majd belisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy be tudjuk vele fedni a serpenyőt. A tészta szélét nyomkodjuk oda a serpenyő oldalához, majd kissé szurkáljuk meg egy villával. Ezután tegyük be a nyer süteményt sütőbe és hagyjuk ott nagyjából 20 percig. Amikor már ropogósnak és aranybarnának tűnik a tészta, vegyük ki a serpenyőt.
  5. Miután egy kicsit kihűlt, egy kés segítségével válasszuk le körbe a tésztát a serpenyőről, majd szorítsuk rá egy tányérra, és borítsuk rá a kész tortát. A szeleteket ízlés szerint egy-egy gombóc vaníliafagylalttal is tálalhatjuk.

Címlapfotó: Yana / Unsplash