A francia konyha egyik leghíresebb ételét a legegyszerűbb elkészíteni otthon
2024. szeptember 03.
Semmi furfang, semmi finesz, a végeredmény mégis különleges. Kezdők és haladók egyaránt imádni fogják ezt a finomságot!
A francia gasztronómia nem az egyszerű receptekről híres, de azért találni néhány olyan ételt, amihez nem kell hosszú évekre visszanyúló konyhai tapasztalat. Érdekesség, hogy pont ilyen az egyik ikonikus francia édesség, a tarte Tatin. Mint azt az eredetileg a Hamu és Gyémánt által közölt receptből is látni fogjuk, a híres fordított almatorta valóban könnyen elkészíthető bárki számára. (A furcsa kisbetűs-nagybetűs írásmód oka, hogy a süteményt a Tatin nővérek találták fel a 19. században. Az előtag tarte jelentése pedig lepény, tészta, pite, torta.)
Tarte Tatin recept
Hozzávalók (6 adaghoz)
- 3 evőkanál vaj
- 170 g cukor
- 3 nagyobb alma
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 nyers tortaalap (10 dkg hideg vaj, 1 tojássárgája, 18 dkg finomliszt, 1 csipet só, 1-2 evőkanál jéghideg víz egybegyúrva)
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra. Kenjünk ki egy sütőálló serpenyőt vajjal és szórjunk rá egy kevés cukrot.
- Kezdjük el meghámozni, majd kisebb cikkekre vágni az almát. A cikkeket domború oldalukkal lefelé, kör alakban helyezzük egymás mellé a serpenyőben.
- Alacsony lángon karamellizáljuk addig az almát, amíg szép aranybarna színűek lesznek a szeletek. Ez 10-13 percig fog tartani. Ezután tegyük félre a serpenyőt, és hagyjuk kihűlni az almát.
- Vegyük ki az előre elkészített tortaalapot a hűtőből, majd belisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy be tudjuk vele fedni a serpenyőt. A tészta szélét nyomkodjuk oda a serpenyő oldalához, majd kissé szurkáljuk meg egy villával. Ezután tegyük be a nyer süteményt sütőbe és hagyjuk ott nagyjából 20 percig. Amikor már ropogósnak és aranybarnának tűnik a tészta, vegyük ki a serpenyőt.
- Miután egy kicsit kihűlt, egy kés segítségével válasszuk le körbe a tésztát a serpenyőről, majd szorítsuk rá egy tányérra, és borítsuk rá a kész tortát. A szeleteket ízlés szerint egy-egy gombóc vaníliafagylalttal is tálalhatjuk.
Címlapfotó: Yana / Unsplash