Megkongatták a vészharangot: erősen csökken egy fontos élelmiszer fogyasztása

2023. január 11.

Kimegy a „divatból” az egyik kedvenc európai élelmiszer? Eddig közel 70 kiló volt az évenkénti fejadag, de most jelentős csökkenésnek indult. Eközben a világban pont fordított trend figyelhető meg.

A globális trenddel ellentétben az EU-ban elkezdett csökkeni a húsfogyasztás, és úgy tűnik, a tendencia várhatóan a következő tíz évben is folytatódni fog. Az Európai Bizottság arra számít, hogy a következő évtizedben csökkenni fog az emberek húsfogyasztása. Mindezt úgy, hogy közben világszerte inkább növekszik a hústermékek iránti kereslet – számolt be az érdekes adatról a Falstaff cikke.

A marha-, csirke-, sertés- és más húsok fogyasztása a 2020-2022-es évek átlagához képest 2032-re várhatóan mintegy 3,6 százalékkal, 36,6 millió tonnára csökken. Az egy főre jutó fogyasztás tekintetében ez – az Európai Bizottság számításai szerint – 1,6 kilogrammos csökkenést jelent. A következő évtized elején így átlagosan 66 kilogramm húst fogyasztunk majd évente fejenként.

Az adatok azért is meglepőek, mert az előző évtizedben az EU-ban a húsfogyasztás évente mintegy egymillió tonnával nőtt. Világszerte viszont pont fordított a helyzet. Az EU jelenlegi tendenciáival ellentétben a globális húsfogyasztás 2032-ig várhatóan 43 millió tonnával fog növekedni.

Az EU-ban a baromfitermelők számára viszonylag kedvezőek a jövőbeli kilátások. A sertéshús esetében viszont már csökkenő számokat lehet kiolvasni: a fogyasztás várhatóan átlagosan 1,3 kilogrammal 31,1 kilogrammra csökken az elkövetkező években, ami 5,1 százalékos visszaesésnek felel meg.

A csökkenés okai

Az Európai Bizottság a hús iránti csökkenő kereslet okai között említi a fogyasztók éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmát. Emiatt a vásárlásaiknál nagyobb figyelmet fordítanak a termelési folyamatokra és a hús eredetére. Emellett fontos szerepet játszik a népesség és az életkor alakulása. Végezetül egyre népszerűbbek a növényi eredetű helyettesítő termékek.

Hasonló trend figyelhető meg egyébként a tejtermékek piacán is. Az állati eredetű tejtermékekkel szemben egyre nagyobb az igény a fogyasztók részéről a növényi alapúakra. A növényi tejek nem csupán a növényi alapú étrend követői számára jelentenek alternatívát, hanem mindazok számára is, akik egészségügyi okokból nem fogyaszthatnak tehéntejet, illetve állati eredetű tejtermékeket.  Hogy mik a növényi tejitalok legfőbb egészségügyi előnyei, és melyiket válasszuk, azzal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Joshua Rawson-Harris / Unsplash