Nagyszüleink ezt ették télen, nem is voltak soha betegek
Felsorolni is nehéz, mennyi létfontosságú vitamint és tápanyagot tartalmaz.
A savanyú káposzta évszázadok óta kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Nemcsak ételeinket gazdagítja ízével, hanem a szervezetünk egészségére is rendkívül kedvező hatású. Magas C-vitamin-tartalma miatt már James Cook hajóskapitány is bevetette, hogy a legénység körében megelőzze a skorbutot. Emellett gazdag B1-vitaminban, niacinban, karotinban, valamint ásványi anyagokban, mint foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium – hívja fel a figyelmet a haszon.hu cikke.
Mint írják, az erjesztett káposzta különlegessége, hogy tápanyagtartalmát a savanyítás sem csökkenti jelentősen. Éppen ezért az immunerősítés és az erek védelme érdekében is ajánlott a fogyasztása. A savanyítás során keletkező tejsavbaktériumok, az úgynevezett laktobaktériumok különösen jótékony hatást fejtenek ki a bélrendszerben, helyreállítva az emésztési folyamatok egyensúlyát stressz, fertőzés vagy antibiotikum-kúra után.
A savanyú káposzta magas rosttartalmának köszönhetően a bélrendszer „természetes seprűjeként” működik. Segít eltávolítani a salakanyagokat és elősegíti a rendszeres emésztést. A káposzta leve sem vész kárba. Már napi 1 dl fogyasztása támogatja a bélflórát, és méregteleníti a májat is.
Sokoldalúan felhasználható: főzve, de nyersen is fogyasztható, készülhet belőle leves, rakott étel vagy saláta. Főzéskor arra érdemes odafigyelni, hogy ne főzzük túl, így megőrizhetjük ropogósságát és tápanyagait.
Az emésztőrendszeri problémákkal küzdőknek, különösen az epebetegeknek érdemes óvatosan fogyasztani, mivel a rostok és az illóolajok puffadást vagy kellemetlen teltségérzetet okozhatnak. Megfelelő elkészítéssel és mértékkel fogyasztva azonban a savanyú káposzta igazi egészségvédő csodaszer a konyhában.
Címlapfotó: Beth Macdonald / Unsplash