Ne dobjuk ki a kifacsart citromot, mert valódi kincs a konyhában!

2023. június 08.

A kifacsart citrom nagyon értékessé tehető, ehhez pedig csak egy egyszerű műveletre van szükség.

Sokan azt gondolják, hogy nem lehet teljesen felhasználni a citrusfélék levét, de erre most egy szakember cáfolt rá friss TikTok-videójában.

Nem számít, milyen hatékony a gyümölcscentrifugánk, vagy mennyire alaposan facsarjuk ki a citromunkat vagy a lime-unkat, rendszerint mindig marad egy kis extra lé a gyümölcsök héjában, amit lehetetlennek tűnik kinyerni. Ha azonban megfogadjuk a lenti TikTok-videóban látható tippet, garantáltan nem megy kárba egyetlen csepp se!

Veronica Eicken séf egy egyszerű megoldást talált ki a problémára. A videóban ugyan a séf lime-mal mutatja be a trükköt, de természetesen ugyanúgy alkalmazható a citromnál is.

Mindössze egy turmixgépre, egy tűzhelyen használható edényre, vízre, cukorra és egy befőttesüvegre lesz szükségünk. Ezek segítségével a megmaradt héjból ízletes szirupot készíthetünk, mondjuk egy a Margarita koktélhoz.

Hogyan készül szirup kifacsart citrom segítségével?

Fogjuk meg a megmaradt héjat, rakjuk bele egy turmixgépbe, adjunk hozzá 3 csésze vizet és háromszor turmixoljuk le. Ezután az egész oldatot szűrjük át a tűzhelyre szánt edénybe. Fontos, hogy csak azt használjuk, ami magától átcsöpög. Ne nyomkodjuk a gyümölcsöt, különben egy keserű szirupot kapunk.

Ezután adjunk hozzá 3 csésze cukrot (ízlés szerint többet-kevesebbet), majd kezdjük el felmelegíteni az elegyet alacsony hőfokon. Egészen addig, amíg a cukor éppen csak feloldódik. Ha ez megtörtént, öntsük át az egészet egy hőálló üvegbe. Hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot, majd tegyük egy egész éjszakára a hűtőbe.

@chefv707 Lime (or lemon!) simple syrup made with already juiced halves! Don’t throw them away! #nowaste #nowaste #simplesyrup #reuse #useagain #cheftips #cookinghacks #moneysavingcooking #frugalcooking #chefhack #limes ♬ Funk Rave – Don´t Let Me Down 140 Bpm – kirtap

Ezután már csak meg kell kóstolni, és ha úgy érezzük, adjunk hozzá egy kis friss lime-levet. Az isteni édes-fanyar szirupot egy hűsítő koktél alapjaként is használhatunk!

Ha a lime vagy a citrom helyett egy különlegesebb citrusfélével próbálnánk ki a trükköt, akkor ezt a cikkünket ajánljuk. Itt bemutattuk a legősibb és legaromásabb citrusfélét, amit lényegében alig ismernek.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: CA Creative / Unsplash