szőlőlevelek egy deszkán
Fotó: hanif66 / Shutterstock

Minden alapanyagunk megvan ehhez az egészséges és finom keleti ételhez, mégsem készítjük

Nálunk is elég alapanyagunk lenne hozzá, mégsem ismerjük, pedig nagyon egészséges étel.


A töltött zöldséges ételek évszázadok óta a török és közel-keleti konyha részét képezik. A töltött padlizsán receptek például már a középkorban feltűntek egyes korabeli arab szakácskönyvekben. Az ókori görög konyhában pedig a sajttal töltött fügelevelek hódítottak. Bár a szőlőlevél konyhai felhasználása nálunk még gyerekcipőben jár, mégis érdemes megismerkedned a technikával, ugyanis biztosan imádni fogod ennek a különleges ételnek az ízvilágát.

Honnan származik?

mecset, felh\u0151k \u00e9s f\u00e1k

Fotó: Adli Wahid / Unsplash


A töltött szőlőlevél valószínűleg az Oszmán Birodalom idején jelenhetett meg, igaz, egyes levantei országok ezt vitatják Sőt, lehetséges, hogy a törökök a perzsáktól "lopták" ezt az ősi főzési technikát (szőlőlevél hajtogatás, főzés, lehűtés) - olvasható a mazalv oldalán. A dolma eredetével kapcsolatban tehát a mai napig rengeteg kérdés maradt megválaszolatlan.

t\u00f6lt\u00f6tt sz\u0151l\u0151lev\u00e9l \u00e9s villa

Fotó: Esin Deniz / Shutterstock


A töltött szőlőlevelek eredeti változatát yalanji-nak, vagy törökül "hazugnak" nevezik, mivel a kis batyukba húst nem, csak rizst tesznek - írja a hungrypaprikas oldala. Az összehajtogatott kis falatokat aztán húslevesben megfőzik, majd lehűtve fogyasztják. Ez a verzió a mai napig nagyon elterjedt a jelentős muszlim közösséggel bíró országokban, például Törökországban, Libanonban, Irakban és Szíriában. Mindazonáltal a különleges savanykás ízű finomság Görögországban is nagyon elterjedt.

Az előre elkészített konzerv dobozos yalanji egyébként nálunk is beszerezhető néhány áruházlánc boltjában.

A töltött szőlőlevelek másik verziója a dolma, amiben a rizs és zöldségek mellett darált hús is helyet kapott. De akadnak olyan dolmák is, amiket tenger gyümölcsivel töltik meg.

t\u00f6lt\u00f6tt sz\u0151l\u0151levelek feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Chzu / Shutterstock


Egy biztos: minden említett országnak megvan a saját dolma vagy yalanji verziója.

Az egyik legkülönlegesebb variáció az iraki dolma, ami nem csak a szőlőlevélbe tekert falatokat takarja, arrafelé a "kabát" lehet más zöldség, például padlizsán is.

Miért szőlőlevél?

z\u00f6ld sz\u0151l\u0151levelek \u00e9s lila sz\u0151l\u0151k

Fotó: Cassie Matias / Unsplash


Ha a szőlőlevelet megfelelően tárolják, akkor nagyon erős szerkezetű marad, vagyis tökéletes töltött ételek készítéséhez. Ezenfelül a szőlő növény nagyon szívós, így sok helyen megterem. A levelei is erősek ez pedig azért fontos, mert yalanji és dolma elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy ne szakadjoanak el a megtöltés közben.

Elterjedését segítette, hogy szuper egészséges is, mivel az A-, B6-, C - és K-vitaminokat is tartalmazza. Emellett jelentős mennyiségű vas is található benne, ami a vérképzéshez szükséges. A vas hiánya gyakran szédüléshez, fáradtsághoz és kimerültséghez vezet.

Végül pedig a szőlőlevelek rostos szerkezetüknek köszönhetően megkönnyítik az emésztést.

Hogyan készül?


A yalanji és dolma elkészítése kétségtelenül sok időt és türelmet igényel, ezért a legtöbb család együtt szokta elkészíteni, egyfajta közös program ez számukra.

Cserében viszont, mint az a videóból is kiderül, a szőlőleveles falatokhoz nincs szükség semmiféle különleges hozzávalóra. A vegetáriánus verzióba csak paprika, petrezselyem, paradicsom, hagyma és rizs kerül. Ha te is elkészítenéd ezt az ételt, akkor az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelned, hogy a töltött szőlőlevelek ne égjenek le. Ha krumpli szeleteket teszel az edény aljára (úgy, mint a videóban), akkor nem történhet baj.