Sok pénzt spórolhatunk az étteremben, ha betartunk egy szabályt

2024. május 01.

Az éttermek számos módon igyekeznek minket rávenni arra, hogy minél több pénzt hagyjunk náluk. Ezek azonban kivédhetők.

Az éttermi menük felépítését a szakemberek a vendégek szokásainak ismeretében tervezik meg. Hangzatos szavakkal, élénk színekkel és egyéb pszichológiai trükkökkel igyekeznek minket rávenni arra, hogy a lehető legtöbb pénzt költsük el náluk.

Nagyon gyakori jelenség például, hogy az éttermek a legdrágább fogásaikat helyezik el a menü legelején, majd ár szerint csökkenő sorrendben következik a többi étel. Ahogy a Daily Meal kiemeli, ennek valódi célja az, hogy a listán lejjebb lévő tételek az első néhányhoz képest olcsónak tűnjenek – még akkor is, ha valójában túlárazottak.

Néha a legelöl szereplő fogások annyira irreálisan drágák, hogy egyértelmű: csupán referenciapontként szolgálnak a többi ételhez képest. Általuk úgy érezhetjük, jó döntést hoztunk azzal, hogy nem a legborsosabb opciót választottuk.

A taktika fordítva is működik: ha a legolcsóbb – de valójában nem is annyira kedvező árú – ételek szerepelnek az étlap elején, akkor a többi fogást ezekhez képest korrekt ajánlatként fogjuk értékelni.

Az összehasonlítás mellett van egy másik mozgatórugója is ennek a jelenségnek. Az emberi agy egész egyszerűen sokkal kisebb eséllyel jegyzi meg a lista közepén szereplő tételeket. Így nagyobb hajlandósággal választjuk majd a drágább fogásokat – akár a menü elején, akár a végén szerepelnek.

Legközelebb tehát, amikor étterembe megyünk, kérjünk plusz öt percet a pincértől arra, hogy alaposan átnézzük az étlapot. Így egyrészt biztosan a kedvünkre való ételt választjuk majd, másrészt esélyünk nyílik arra, hogy jobban megismerjük az árakat. Ezáltal képesek leszünk valóban tudatos döntést hozni.

Egy következő lépés a borravaló mértékének kiválasztása az étkezés végén. Nemrégiben írtunk egy cikket a kutatásról, ami kiderítette, a magyarok átlagosan mennyi borravalót hagynak az éttermekben.

Címlap: Petr Sevcovic / Unsplash