A világ legkisebb városában többszörös díjnyertes pálinkák készülnek

2024. március 26.

Valódi ékszerdoboz a hely: 50 lakosa van, a 11. század óta gyakorlatilag nem húztak fel új épületet.

Hum falu a horvátországi Isztria-félsziget északi részének közepén, Lovrantól északnyugatra. (Budapesttől 540 km-re fekszik.) A világ legkisebb városaként is szokták emlegetni, mivel csekély lakossága mellett megmaradtak városi jellegzetességei. A csekély lakosság szó szerint értendő. A településen sosem laktak többen ezernél, ma pedig a hivatalos létszám mindössze 50 fő.

Szűk utcái (kereken kettő) és középkori hangulata olyan érzést kelt, mintha itt megállt volna az idő. Hum Horvátország olyan települése, mely az elmúlt 1000 év során szinte semmit sem változott. A városban a 11. század óta szinte egyetlen új épületet sem húztak fel, így teljesen megőrizte kora középkori jellegét.

A megóvott városfalakon belül csak két utcácska helyezkedik el, két templom és egy vendéglő. Utóbbiban az évszázados receptúra alapján készített biska, vagyis fagyöngy pálinka kapható. A Tripadvisor oldalon egyébként 262 értékelés alapján 4,5 ponton áll a maximális ötből Hum kis területe ellenére érdekes helytörténeti múzeumot és galériát is rejt, melyek bemutatják a város történelmét, kultúráját és művészeti örökségét.

A város bejáratánál rögtön találkozhatunk egy szeszfőzdével is, ahol a díjnyertes horvát Aura Karbun gint, illetve a szintén számos aranyérmet elnyert Aura Teranino likőrt készítik. Utóbbi teran szőlőből családi receptúra alapján készült „pálinka”, pontosabban borpárlat, amit még titkos hozzávalókkal fűszereznek. Isztria egyik nagy büszkesége a főzde.

Mindezek alapján mindenkinek javasoljuk, hogy az Adriára menet látogasson el ebbe a kis ékszerdobozba. Többszörösen felejthetetlen élmény lesz!

Címlapfotó: Great Cocktails / Unsplash