Majdnem mindenki megpucolja főzés előtt, pedig tilos lenne, mi az?
Erősen megoszlanak a vélemények, szükség van-e pucolásra, pedig a válasz teljesen egyértelmű.
A gomba fontos élelmiszere a magyar konyháknak. Ízletes, sokoldalúan elkészíthető, ráadásul remek tápanyagforrás. A tápanyagok, vitaminok jelentős része ráadásul a héjban tárolódik.
Ezért fontos, hogy a gombát csak rövid ideig tartsuk folyó víz alá, és sose hámozzuk meg, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaz a külső borítása is. A gombáknak nem csak a kalapjuk, hanem a tönkjük is felhasználható.
Mi található a gomba héjában?
A héja tele van ízanyagokkal, és a gomba minden áldásos tulajdonsága is megbújik a szemétnek hitt részben. Ráadásul ez tartalmazza az emésztés folyamatát megkönnyítő cellulózt. A termesztett gombát bőven elég megmosni, mivel tiszta környezetben nő, a héja pedig alkalmas a fogyasztásra.
Címlapfotó: Danilo Rios / Unsplash