Michelin-csillagos filozófus-dobos is főzni fog a budapesti fesztiválon

2023. március 24.

21 éves sztárséf, punk zenész, év fiatal séfje. Csak pár fellépő a legnagyobb hazai gasztrofesztivál, a Gourmet Fesztivál névsorából.

Több mint 100 kiállító, köztük mintegy 50 étterem, tucatnyi cukrászda, valamint street food ételek, nemzetközi konyhák és különböző italok a söröktől, boroktól, pezsgőkön át a koktélokig – ezt kínálja a legjelentősebb hazai gasztroesemény, a Gourmet Fesztivál. Június 2-4. között ismét a Millenáris ad helyet a rendezvénynek, amelynek idei témája az „Új generáció”.

Idén sem konkrét ételre vagy alapanyagra fókuszál a fesztivál. Ezúttal a fiatalok kerülnek a középpontba. Velük együtt pedig a megújulás, az újdonságok, legyen szó új trendekről, technológiákról, alapanyagokról vagy akár stílusról. “Tavaly az Örökség témáját jártuk körül. Idén a jövőre fókuszálunk. Jól látható már egy új generáció, legyenek akár séfek, cukrászok, baristák vagy bartenderek, akik fiatal koruk ellenére rendkívül magas színvonalon képviselik szakmájukat” – mondta Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője.

Sztárokkal tele a Gourmet Fesztivál

Az idei fesztiválon az új generációt többek között olyan fiatal szakemberek képviselik majd, mint Béres Anett, aki egyetem után inkább a szívét követte, így lett autodidakta cukrászból a Michelin-csillagos Borkonyha és a Textúra cukrászséfje. Csillag Richárd a kéthelyi Lokal47 séfje már 21 évesen részt vett a világ egyik legrangosabb szakácsversenyén. Huszár Mátyás a Balaton északi partjának “legizgalmasabb új nyitásaként” emlegetett füredi Vasüzlet szemtelenül fiatal csapatát vezeti. Makai Edina filozófiát tanult és egy zenekarban is dobolt, mielőtt a Michelin-csillagos Salt étterem séf-helyettese lett.

Ott lesz a már sokszor bizonyított MÁK séfje, Mizsei János, aki tavaly elnyerte a The Michelin Guide “Év Fiatal Séfje” díját (ezzel az elismeréssel az új generációt díjazza a nemzetközi gasztrokalauz). Tóth Pál, a szegedi Alabárdos merész és ambiciózus séfjének korábban punk zenekara volt, de ma már saját szakácskönyvet is jegyez. A fesztivál közönsége találkozhat majd Wossala Rozinával. A vendéglátós – író – műsorvezető a Gourmet Akadémia színpadán tart majd workshopot a tanulni vágyó ínyenceknek.

A Gourmet szokásos, de továbbra is rendkívülinek mondható étel-ital kínálatáért felelős kiállítók mellett számos izgalmas program várja majd az érkezőket. A szakmai bemutatókon túl például olyan előadások is lesznek, ahol a szakácsművészet közös metszéspontba kerül az irodalommal, a zenével vagy akár a festészettel is.

Elővételes jegyek, a kiállítók listája és minden egyéb információ itt: gourmetfesztival.hu