Nehogy megvegyük, ha így néz ki a gyömbér a boltban!

2024. április 27.

A gyömbér egy egyedi ízű, sokoldalú és hihetetlenül egészséges gyökér, amely frissen a legjobb. Manapság már szinte minden szupermarketben lehet kapni, érdemes viszont odafigyelni erre a pár dologra, mielőtt megvásároljuk.

A megpuhult vagy sérült héjú gyömbér nem éppen a legkívánatosabb áru. Ha első érintésre puhának érezzük, az sajnos azt jelzi, hogy kezd megromlani és nem elég friss ahhoz, hogy megvásároljuk.

A válogatás során érdemes az orrunkat is bevetni. A gyömbér jellegzetes illata erőteljes és kissé csípős. Ha ez az illat a boltban egyáltalán nem érzékelhető, vagy ami még rosszabb, körülötte savanyú, kellemetlen szag terjeng, az biztos jele annak, hogy már megromlott.

A Daily Meal szerint a gyömbér héjának színe is sokat elárul a frissességéről. Ideális esetben ennek világosbarnának kell lennie. Fontos még, hogy az egészséges gyökér húsa élénksárga. Ha viszont ez a szín elkezd átszivárogni a héjon és sárgás vagy sötétbarna foltokat képez, az romlást jelezhet.

Ha minden stimmel, akkor viszont a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre a gyömbér felhasználását illetően. Korábban mutattuk annak a többek között gyömbérre épülő levesnek a receptjét, ami még a pizzát is letaszította a világ legnépszerűbb ételének trónjáról.

Címlapfotó: Julia Vivcharyk / Unsplash