3 súlyos hiba, amit mindenki elkövet a zöldségek megmosásakor

2024. március 02.

Ha nem megfelelő a zöldség megmosása, sokkal több kárt okozunk vele, mint hasznot.

A gyümölcsök és a zöldségek az egészséges táplálkozás alappillérei. Azonban előfordulhat, hogy többet ártanak, mint amennyit „dobnak” az immunrendszerünkön és az emésztésünkön. Történik ez akkor, ha nem mossuk meg őket megfelelően. A The Daily Meal összesen 11 gyakori hibát mutatott be a cikkében, mi ebből az alábbi hármat gondoljuk a legtipikusabbnak és legkönnyebben orvosolhatónak.

Elhanyagolt kézmosás a zöldség megmosása előtt

A zöldségek megmosása segít megszabadulni azoktól a kórokozóktól, amik az asztalunkig vezető úton rájuk kerültek. Ha azonban előbb nem tisztítjuk meg a saját kezünket, fennáll a veszélye, hogy csak rontunk a helyzeten. Szóval mielőtt nekilátnánk a főzés előkészületeinek, iktassunk be egy 20 másodperces szappanos kézmosást. Ha biztosra akarunk menni, a zöldségek megtisztítása után is mossunk kezet, nehogy átvigyük a szennyeződéseket a lakás többi pontjára.

Áztatás

A Daily Meal szerint ez az egyik legelterjedtebb hiba. Nagyon sokan azt hiszik, hogy a zöldségek csapvízben való áztatása, majd leöblítése a legjobb módja a tisztításnak, de ez sajnos nem igaz. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb szennyeződést eltávolítsuk a terményekről, elengedhetetlen, hogy folyó vizet használjunk. Így a szennyeződések és a baktériumok le tudnak folyni a mosás során ahelyett, hogy a vízben maradnának.

Elsietett hámozás

Szinte mindenkiben felmerül a kérdés: mi értelme megmosni a zöldség héját, ha utána úgyis eltávolítjuk róla? Nagyon sokan ki is hagyják ezt a lépést, és csak hámozás után tartják a zöldséget a csap alá. Nos, ez azért nagyon rossz döntés, mert így hámozás során szennyeződések kerülhetnek a zöldség belsejébe, a késünkre és a kezünkre is. Soha nem tudhatjuk, milyen növényvédő szerek vagy baktériumok kerültek kapcsolatba azzal, amit éppen elkészítünk. A legfontosabb tanulság tehát: fő a körültekintés, az elővigyázatosság és a tisztaság.

Egy az interneten szélsebesen terjedő módszer szerint a tökéletes eredményhez a víz mellett valami másra is szükség van. Ebben a cikkben annak is utána jártunk, mit szól az új módszerhez a járványügyi hatóság.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash