Döner kontra gyros: melyik a jobb és miért?
Bár a világ két talán legismertebb street foodja, a döner és a gyros első ránézésre nagyon hasonlónak tűnik, valójában számos különbség van közöttük.
A legfőbb hasonlóság a két klasszikus között az elkészítési mód, ami a származási hellyel függ össze. A döner kebab a mai Törökországból származik, először a 19. században, az Ottomán Birodalomban készítették el – olvasható a Hamu és Gyémánt cikkében.
Mint írják, a hús elkészítésének technikája – vagyis a függőlegesen egymásra helyezett hússzeletek forgatva sütése – eredetileg innen származik. Görögországban is a kivándorló törökök honosították meg az 1920-as évek elején. Ezután egyenes út vezetett a görög változat kialakulásához.
Fontos különbség, hogy a húst különböző módon készítik el a gyros és a döner esetén. A gyrosba jellemzően sertéshús, esetleg csirke kerül, az egész hússzeleteket pedig sütés közben vágják le. Ezzel szemben a dönert a legtöbbször darált, majd forgatva összesütött marhából, bárányból vagy csirkéből készítik. A gyros általában enyhébb ízű, a döner viszont gyakran csípős.
A legtöbben a hasonló tálalás miatt szokták összekeverni a két ételt. Bár valóban vannak hasonlóságok – például mindkét ételben találunk joghurtos-fokhagymás szószt –, mégsem teljesen ugyanaz a kettő. Amíg a gyrost tradicionálisan kizárólag pitában adják, a dönert a pitán túl más kenyérfélékben, például lavashban vagy filóban is gyakran felszolgálják.
És ami a legjobban megkülönbözteti a két fogást: az eredeti gyrosba mindig kerül sült krumpli (akár annak görög változata), de a dönerbe soha nem tesznek a köretből, mindig mellé tálalják.
Címlapfotó: Yoad Shejtman / Unsplash