Gyümölcsök megmosása: kiderült, nem elég a víz, még egy filléres dologra szükség van

2025. május 23.

Frissen szedett, vagy csomagolva vásárolt, a gyümölcs tele lehet szennyeződésekkel. Az alapos megmosása ezért létfontosságú.

Mielőtt gyümölcsöt ennénk, érdemes azt megmosni. Akkor is, ha meghámozzuk fogyasztás előtt, hiszen még így is kerülhetnek rá baktériumok, növényvédő szerek és egyéb szennyeződések. A tiszta víz pedig nem elég. Azonban van valami, ami a vízhez adva kiválóan megtisztítja a zöldségeket és gyümölcsöket, ráadásul még ennél is többet tesz értük, és persze értünk – olvasható az Agroinform.hu oldalon.

Mint írják az ecet erejét is igénybe kell venni, hogy vegyszerek használata nélkül legyen tiszta a zöldség és a gyümölcs. Éppen ezért érdemes ecetet is tenni a mosóvízbe, amiben megtisztítjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, ráadásul az ecetes mosástól nem csak tiszták lesznek, de még tovább is maradnak frissek a hűtőszekrényben.

Az ecetes mosás segítségével el tudjuk távolítani a növényvédő szereket, a penészgombát és a különféle baktériumokat is. Ráadásul a mosás következtében azt is meg tudjuk akadályozni, hogy a különféle penészspórák a hűtőszekrényünkbe kerüljenek. Azonban a romlott gyümölcsöt és zöldséget már hiába mossuk meg ecetes vízzel, azokat már semmiképp ne fogyasszuk el!

A mosás után fontos, hogy töröljük át a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy azok már szárazon kerüljenek be a hűtőbe. Az ecetes mosáshoz egy rész ecetet keverjünk össze három rész vízzel, és ebben végezzük el a tisztítást. Öt percnyi áztatás után öblítsük le hideg vízzel, majd töröljük át a megtisztított élelmiszereket.

Címlapfotó: CDC / Unsplash