Komoly gond merült fel a konyha folyékony aranyával kapcsolatban

2024. március 20.

5500 éve velünk van, most viszont sajnos nagyon rossz hírek érkeztek.

Aki manapság extra szűz olívaolajat akar vásárolni, annak nagyon észnél kell lennie. Egymás után jelennek meg a hírek a különböző hamisítási ügyekről. A hatóságok 2023 novemberében 260 ezer liter hamisított terméket foglaltak le Olaszországban és Spanyolországban összehangolt razziák során. Alig mint két hónappal később ugyanezen okból mintegy ötven étterem ellen indult vizsgálat Rómában.

A leggyakoribb hamisítási módszer, hogy a csalók olcsóbb magolajjal helyettesítik az értékes „folyékony aranyat”. (Hogy miért ez az olívaolaj közkeletű beceneve, arról ebben a CIKKBEN írtunk.) A magolajak viszont átlátszóak, ezért színezni kell őket, hogy megkapják a jellegzetes zöldes árnyalatot.

A színezés lehet tökéletes, ám a kóstoláskor egyből kiderül a csalás. „A magolajnak nincs íze és illata, míg az olívaolaj sosem íztelen. Lehet többé-kevésbé édes, keserű vagy pikáns, de soha nem íztelen” – idézte a magyarmezogazdasag.hu Maurizio Servilit, az élelmiszer tudományok olasz professzorát. Előfordul, hogy az olívaolajat csak hígítják a magolajjal, ezt természetesen valamivel nehezebb kóstolással leleplezni.

A szakértők azt javasolják, aki extra szűz olívaolajat vásárol vagy rendel, mindig ellenőrizze a palackon található információkat. Jó jel, ha szerepel rajta a betakarítás dátuma és helye, olykor még QR-kód is fel van tüntetve, amivel vissza lehet követni a termék útját.

Címlapfotó: Fulvio Ciccolo / Unsplash