2 jó és 1 rossz hírünk van a hagyma fogyasztói számára

2024. március 07.

Az utóbbi időben egyre több kutatás foglalkozik a hagyma egészségügyi hatásaival kapcsolatban.

A magyar gasztronómia legfontosabb alapanyagai közé tartoznak a hagymafélék. Emiatt különösen örömteli, hogy egyre több kutatás világít rá a hagymafogyasztás kedvező egészségügyi hatásaira. A haszon.hu gyűjtötte össze egy cikkben a legfontosabb tudnivalókat, ezeket mutatjuk most be mi is.

Számos kedvező hatása lehet a szervezetre

Több egészségügyi előnye lehet, ha az ember beiktatja a napi étrendjébe a hagymát. A hagymafélék vitaminok, ásványi anyagok és növényi vegyületek természetes forrásai. Különböző fajtái léteznek (elég csak a vörös-, a lila- a zöld- vagy a salátahagymára gondolni), de ha az ízviláguk és a felhasználhatóságuk el is tér, a tápanyag-összetételük nagyon hasonló.

Sok vitamin, kevés kalória

Egy közepes méretű hagyma 44 kalóriát tartalmaz, miközben napi C-vitamin szükséglet 20 százalékát fedezheti. Emellett például B6-vitaminban, folsavban, káliumban és mangánban, valamint antioxidánsokban is gazdag.

A hagymafogyasztás segíthet optimalizálni a bélrendszer működését, kedvezően hathat a szívre, valamint vérnyomáscsökkentő hatása is lehet. Csökkentheti a koleszterinszintet, erősítheti a csontokat és támogathatja a szem egészségét. Mérsékelheti néhány ráktípus (például tüdő-, prosztata- és gyomorrák) kialakulásának a kockázatát. A hagyma még antibakteriális tulajdonságokkal is bír.

Van, akinek nem jó a hagyma

A Haszon cikke is megjegyzi, előbb felsorolt előnyös tulajdonságai ellenére nem mindenkinek ajánlott a hagymafogyasztás. A hagymában található fruktán (egyfajta összetett szénhidrát) egyeseknél emésztési panaszokat válthat ki. Puffadást és gyomorgörcsöt okozhat, különösen nyersen fogyasztva. Továbbá a magas kéntartalma miatt rossz leheletet, szájszagot eredményezhet.

+1 érdekesség: a hagyma borral is működik

Korábban egy egész cikket szenteltünk a gasztronómia egy új vonalának, ami egyáltalán nem veti el a hagymás étel és a bor párosát. Hogy ezt a „kapcsolatot” hogyan lehet kimaxolni, arról EBBEN A CIKKBEN írtunk.

Mindazonáltal azt javasoljuk, a kezdeti kísérletezés időszakában ne a legdrágább borokat válasszuk a hagymás fogások mellé. Próbák idejére tökéletesen megteszi, ha például a Vince kedvező árú alap borcsomagok borai közül választunk 1-1 tételt. A borcsomagokról bővebben a linkre kattintva lehet olvasni, az alábbi kép vagy szövegdoboz bármelyikére kattintva pedig meg is rendelhetjük őket.

Címlapfotó: Wilhelm Gunkel / Unsplash