3000 forint literje, de minden korty aranyat ér!

2023. szeptember 04.

Nagyon finom és ráadásul annyira tápláló, hogy sok országban a szülők rendszeresen adják a gyerekeiknek is.

A szamártej felhasználása egy különleges dolognak számít, nagy hagyományai vannak bizonyos területeken. Kozmetikumokat, tápszereket és gyógyszert is készítenek belőle. A szamár egyébként nem ad túl sok tejet, és nem fejik sok helyen Európában.

„Magyarországon ez annyira nem elterjedt. Személy szerint három olyan jószágról tudok, amit fejnek rendszeresen. A lófélék teje összetételében sokkal jobban hasonlít az emberi anyatejhez, mint például a kecsketej. A kérődzők teje egész más. Sokkal sűrűbb, más fehérjék vannak benne. A lófélék teje hígabb, édesebb, magasabb az úgynevezett hamutartalma, kicsit alacsonyabb a fehérjetartalma, és nincs jellegzetes íze. Annyira hozzászoktunk már a tehéntejhez, hogy annak már nem érezzük az ízét” – fogalmazott Ernst Mihály, a Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületének elnöke az Agrárszektornak.

Szamártej a gyerekeknek!

A szakember a portálnak elmondta, a szamártej literje 2000-3000 forintba is kerülhet, és többnyire édesanyák veszik a gyerekeknek. A szamárhús már valamivel egyszerűbb történet. Forgalmazásában a Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületének több tagja is érintett: készítenek sonkát és tőkehúst is, amiket éttermekben és szűkebb körben tudják értékesíteni. Továbbá vannak feldolgozott termékek is, mint például a kolbász, a szalámi vagy a májas, ezekbe is nagy arányban kevernek szamárhúst marhával, disznóval vegyesen. Nagyon ízletesek, és vannak olyan webáruházak, ahol ezek a termékek elérhetők.

„Egyúttal nem valószínű, hogy be fognak törni a multik mélyhűtőibe, mert ott rögtön azt kérdezik, hogy hetente hány tonnát tudnak szállítani a termelők. Tonnákról pedig nem lehet beszélni a szamárhúst tartalmazó termékek esetében. Jóval drágábbak az említett termékek, de nem megfizethetetlenek, körülbelül a duplája egy kiló hagyományos szaláminak. Én Kaposvár mellett lakom, itt van az egyesület székhelye is, és a kaposvári piacon van egy árus, ahol a palettán ott van a szamárszalámi. A tagok többségének van egy vevőkörük, akiket ellátnak” – mondta Ernst Mihály.

Mindez szájhagyomány útján terjed, de a drágább budapesti éttermek is felveszik az étlapra. Ha pedig fogyasztják a vendégek, akkor rajta is marad az étlapon például a szamársteak, a pörkölt vagy valamilyen ragu.

Címlapfotó: Jenny Ueberberg / Unsplash