Jön az esemény, amin minden magyar borásznak ott a helye!
November 9-én Budapestre figyel a magyar borvilág. Az idei év kiemelt témája: kihívások a szőlő-bor ágazatban.
2023-ban a hagyományokat követve kerül megrendezésre a jubileumi, V. Országos Szőlész-Borász Konferencia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület és a Magyar Bor Akadémia szervezésében.
Az V. Országos Szőlész-Borász Konferencia a szőlőtermesztés és borászat aktuális tudományos és technológiai kérdéseit vitatja meg.
Az idei év kiemelt témája: Kihívások a szőlő-bor ágazatban.
Az eseménynek 2023. november 9-én a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa (1118 Budapest, Villányi út 29-43.) ad helyet.
Az V. Országos Szőlész-Borász Konferencia programja
8:00 – 9:00 Regisztráció
9:00 – 9:30 Megnyitó – Díszterem
Az V. Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia hivatalos megnyitója
Köszöntő beszéd: Prof. Gyuricza Csaba, Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes,
Frittmann János, Koch Csaba, Tiffán Zsolt
9:30 – 10:30 Plenáris ülés – Díszterem
Előadó: Prof. Luigi Bavaresco (Catholic University of the Sacred Heart, Piacenza, Olaszország)
Cím: Wine and anti-alcohol lobby: how to cope with this threat
Előadó: Etienne Neethling (Groupe ESA, Angers, Franciaország)
Cím: Winegrower’s perception and adaptation to climate change
10:30 – 11:00 Kávészünet – KLUB1-2-3
11:00 – 14:10 Előadások – Díszterem
Elnökség
Elnök: Prof. Bisztray György Dénes
Titkár: Taranyi Dóra
11:00 – 11:15 A szőlőtermesztés ökonómiája: kézimunkaerő ráfordítás
Előadó: Dr. Lukácsy György, MATE, Szőlészeti és Borászati Intézet
11:15 – 11:30 Bioprotekció a szőlőtermesztésben és a borászatban
Előadó: Prof. Sipiczki Mátyás, Debreceni Egyetem
11:30 – 11:50 Precíziós szőlészeti lehetőségek a drónok bevonásával
Előadók: ABZ dronz, (előadó egyeztetés alatt)
Czemiczki István, Sauska Pincészet
11:50 – 12:05 A β-D-Glükán jelentősége a szőlészetben és a borászatban
Előadó: Antal Eszter, Diagnosticum
12:05 – 13:05 Ebédszünet (KLUB1-2-3)
Elnökség
Elnök: Prof. Kállay Miklós
Titkár: Taranyi Dóra
13:05 – 13:20 A szőlőültetvények átoltásának lehetséges szerepe a terroir formálásában
Előadó: Márkus Mónika
13:20 – 13:40 Az alkoholtartalom csökkentési lehetőségei az erjesztés során
Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, MATE, Szőlészeti és Borászati Intézet
13:40 – 13:55 Digitális szüret – A Pellenc precíziós megoldásai
Előadó: Olajos Sándor – termékmenedzser, KITE Zrt. Kertészeti Üzletág
13:55 – 14:10 A bor élettani hatásai orvosi szempontból
Előadó: Dr. Varga Éva, Semmelweis Egyetem
14:10 – 14:30 Szünet
14:30 – 15:30 Kerekasztal beszélgetés – Díszterem
A kerekasztal beszélgetés témája: Borfogyasztási szokások változása
Moderátor: Viniczai Sándor
Résztvevők:
- Frittmann János, HNT elnöke
- Nyúlné Dr. Pühra Beáta, főborász, Nyakas Kft.
- Bárczi-Elek Ágnes, beszerzési igazgató, Müller Drogéria Magyarország
- Dr. Varga Zsuzsanna, MATE, Szőlészeti és Borászati Intézet
- Tiffán Zsolt, Junibor elnöke
15:30 – 18:00 Illatos Magyarország – Illatos fehérborok kóstolója
Regisztrálni az esemény honlapján lehet.
Címlapfotó: cpetrow / Unsplash