Jön az esemény, amin minden magyar borásznak ott a helye!

2023. október 14.

November 9-én Budapestre figyel a magyar borvilág. Az idei év kiemelt témája: kihívások a szőlő-bor ágazatban.

2023-ban a hagyományokat követve kerül megrendezésre a jubileumi, V. Országos Szőlész-Borász Konferencia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület és a Magyar Bor Akadémia szervezésében.

Az V. Országos Szőlész-Borász Konferencia a szőlőtermesztés és borászat aktuális tudományos és technológiai kérdéseit vitatja meg. 

Az idei év kiemelt témája: Kihívások a szőlő-bor ágazatban. 

Az eseménynek 2023. november 9-én a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa (1118 Budapest, Villányi út 29-43.) ad helyet. 

Az V. Országos Szőlész-Borász Konferencia programja

8:00 – 9:00     Regisztráció
9:00 – 9:30     Megnyitó – Díszterem
Az V. Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia hivatalos megnyitója 
Köszöntő beszéd: Prof. Gyuricza Csaba, Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes, 
Frittmann János, Koch Csaba, Tiffán Zsolt

9:30 – 10:30     Plenáris ülés – Díszterem
Előadó: Prof. Luigi Bavaresco (Catholic University of the Sacred Heart, Piacenza, Olaszország)
Cím: Wine and anti-alcohol lobby: how to cope with this threat
Előadó: Etienne Neethling (Groupe ESA, Angers, Franciaország)
Cím: Winegrower’s perception and adaptation to climate change

10:30 – 11:00 Kávészünet – KLUB1-2-3
11:00 – 14:10 Előadások – Díszterem 

Elnökség 
Elnök: Prof. Bisztray György Dénes
Titkár: Taranyi Dóra

11:00 – 11:15 A szőlőtermesztés ökonómiája: kézimunkaerő ráfordítás
Előadó: Dr. Lukácsy György, MATE, Szőlészeti és Borászati Intézet 
11:15 – 11:30 Bioprotekció a szőlőtermesztésben és a borászatban
Előadó: Prof. Sipiczki Mátyás, Debreceni Egyetem
11:30 – 11:50 Precíziós szőlészeti lehetőségek a drónok bevonásával 
Előadók: ABZ dronz, (előadó egyeztetés alatt)
              Czemiczki István, Sauska Pincészet
11:50 – 12:05 A β-D-Glükán jelentősége a szőlészetben és a borászatban
Előadó: Antal Eszter, Diagnosticum

12:05 – 13:05 Ebédszünet (KLUB1-2-3) 

Elnökség 
Elnök: Prof. Kállay Miklós
Titkár: Taranyi Dóra

13:05 – 13:20 A szőlőültetvények átoltásának lehetséges szerepe a terroir formálásában
Előadó: Márkus Mónika 
13:20 – 13:40 Az alkoholtartalom csökkentési lehetőségei az erjesztés során
Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, MATE, Szőlészeti és Borászati Intézet
13:40 – 13:55 Digitális szüret – A Pellenc precíziós megoldásai
Előadó: Olajos Sándor – termékmenedzser, KITE Zrt. Kertészeti Üzletág
13:55 – 14:10 A bor élettani hatásai orvosi szempontból
Előadó: Dr. Varga Éva, Semmelweis Egyetem

14:10 – 14:30 Szünet
14:30 – 15:30 Kerekasztal beszélgetés – Díszterem 
A kerekasztal beszélgetés témája: Borfogyasztási szokások változása 

Moderátor: Viniczai Sándor 
Résztvevők: 

  • Frittmann János, HNT elnöke
  • Nyúlné Dr. Pühra Beáta, főborász, Nyakas Kft.
  • Bárczi-Elek Ágnes, beszerzési igazgató, Müller Drogéria Magyarország 
  • Dr. Varga Zsuzsanna, MATE, Szőlészeti és Borászati Intézet
  • Tiffán Zsolt, Junibor elnöke

15:30 – 18:00 Illatos Magyarország – Illatos fehérborok kóstolója 

Regisztrálni az esemény honlapján lehet.

Címlapfotó: cpetrow / Unsplash