A tökéletes palacsinta titka: egy filléres sárga hozzávaló a kamrából
Egyetlen apró trükk és kész a valaha volt legfinomabb palacsinta. Garantáltan a család kedvence lesz.
Ha azt gondolnánk, palacsintaevéskor csak a különböző töltelékek vagy öntetek közötti választás során élhetjük ki a kreativitásunkat, ne feledjük: magába a tésztába is keverhetünk különböző zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek közül a legváratlanabb választás valójában talán a legfinomabb és legegészségesebb. Ráadásul nagy eséllyel éppen most is lapul belőle egy kevés a kamránkban.
A jól elkészített palacsinta textúrájára önmagában sem lehet panasz, de számos receptben almával szokták felturbózni. Nagyon jó választás még a sütőtök is, de egy sokkal olcsóbb, alapvető zöldséggel, a répával is csodát tehetünk.
A répa tovább gazdagítja a végeredményt, édeskés ízt kölcsönöz a palacsintánknak. Emellett nagyon egészséges, ami külön jó hír egy desszertnél. Mutatjuk a legegyszerűbb répás palacsinta receptjét a Food jóvoltából. (Ez egy amerikai palacsinta, de a répa természetesen ugyanúgy működik a mi hagyományos változatunkkal, ahogy a már említett alma is.) Közben persze arra is vigyázzunk, hogy az 5 legtipikusabb hibát, ami palacsintasütésnél előfordul, ne kövessük el!
Répás palacsinta
Hozzávalók
- 440 ml tej
- 2 tojás
- 60 gr vaj
- 4 közepes sárgarépa, apróra vágva
- 250 gr liszt
- 2 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál cukor
- 2 csipetnyi szerecsendió
- 2 csipetnyi fahéj
Így készül
- Öntsük a tejet egy turmixgépbe, majd adjuk hozzá a tojásokat és a vajat. Rövid ideig turmixoljuk, hogy a tojás és a vaj jól elkeveredjen a tejjel.
- Adjuk hozzá a sárgarépát és turmixoljuk addig, amíg teljesen krémes nem lesz. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Dolgozzuk össze ezeket is.
- Adjuk a keverékhez a szerecsendiót és a fahéjat és keverjük további 1 percig.
- Ellenőrizzük a tészta sűrűségét: ha túl híg, adjunk hozzá még egy kevés lisztet és dolgozzuk össze újból.
- Öntsünk egy kevés olajat egy serpenyőbe, melegítsük fel közepes hőfokra és süssük meg a palacsintákat nekünk tetsző méretűre.
- Az aranybarnára sült palacsintákat tálaljuk juharsziruppal vagy áfonyalekvárral leöntve.
Címlapfotó: Fa Barboza / Unsplash