Ki találja ki, mi az a 3 élelmiszer, ami szinte minden magyar hűtőjében ott van?

2024. április 19.

Nincs a top3 ban a sör abban a felmérésben, amiben azt vizsgálták, mi minden található a magyarok hűtőjében.

Mi az a 3 élelmiszer, ami mindig megtalálható a konyhádban? – tette fel a kérdést a KOMETA márciusi nyereményjátékában Facebook és Instagram felületein.  A csaknem 1700 válasz alapján a legtöbb háztartásban szinte minden megtalálható, ami szükséges egy jó szendvics elkészítéséhez. A válaszadók legnagyobb részénél (61%) biztosan van otthon valami pékáru. (Kenyeret egyébként nem a hűtőben a legjobb tárolni, ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk.) 56 százalékuknál szalámi, felvágott, sonka vagy virsli, 48 százalékuknál pedig margarin vagy vaj található meg. A tejtermékek népszerű termékcsoportot alkotnak a különböző kencéken túl is. A tojás a legalapvetőbb élelmiszerek részét képezi minden harmadik háztartásban, és tízből három hűtőben biztosan találunk sajtot is.

Nem meglepő, hogy a szendvics hozzávalók milyen népszerűek. A KOMETA 2019-es reprezentatív kutatása alapján alig van olyan magyar, aki legalább heti egyszer ne enne szendvicset. A lakosság fele egyenesen minden nap hódol ennek a klasszikus ételnek. A korábbi kutatás alapján a magyar nők és férfiak egyaránt lelkesednek az egyszerű, de ízletes fogásért. Hozzá az abszolút kedvenc feltét a sajt lett. A dobogó második fokára a sonka került, mint legnépszerűbb húsos feltét.

Ami meglepő, hogy a friss felmérésben a különböző zöldségek és gyümölcsök csak a válaszadók elenyésző részénél jelentek meg a konyhájukban mindig megtalálható top3 élelmiszer között. Nevesítve pár zöldség van csupán. Ez alapján a paradicsom, az uborka és a paprika a kedvencek, amik egyébként szuperül illenek bármilyen szendvicshez.

Nem az édességről szól a magyar hűtő

Édességek meglehetősen ritkán szerepeltek a válaszok között, de egy klasszikus magyar kedvencet, a Túró Rudit többen is írták. Úgy tűnik, hogy a túró és csoki kettősének sokan nem tudnak ellenállni. Érdekes volt továbbá, hogy többen is akadtak, akik kávé nélkül olyannyira nem tudják elképzelni az életüket, hogy a kávé-tej-cukor hármasa még a pékárut is kiütötte a nyeregből. Akadtak olyanok is, akik méz, dió és keksz nélkül nem tudják elképzelni a kamrájukat.

Címlapfotó: Chander Mohan / Unsplash