100 évig be volt tiltva, de most végre újra ihatjuk ezt a remek italt
Elkészítéséhez eredetileg még szűz lányok közreműködésére is szükség volt.
Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk japán whiskykkel, ám a doburokura még várnunk kell egy kicsit. Az ital neve magyarra fordítva nagyjából annyit tesz, mint „zavaros” vagy „finomítatlan”, és már régóta szerves része a Japán italkultúrának – olvasható a drive.hu oldalon. Mint írják, sokan a szaké elődjének tartják, és valóban tulajdonképpen ez is egy fajta szaké.
Szaké a szüzek szájából
Akárcsak a széles körben elterjedt szakék esetében, a doburokunál sincs szükség másra, mint kodzsira (penészgomba, vagyis élesztő), rizsre és vízre. A különbség annyi, hogy a folyamat végén a doburokut nem szűrik, ezért is marad a kinézete tejszerű, fátyolos. A doburokunál eredetileg egy shinto szertartás keretében szűz nők alaposan megrágták a rizst és csak utána adták az elegyhez. Bárhogy is, a végeredmény egy tejfehér, édeskés, alacsonyabb alkoholtartalmú (6-8%) ital lesz.
A doburoku története nagyjából egyidős a japán rizstermesztésével. Kezdetekben főleg a mezőgazdasági munkások és a sintó papok italának tartották. 1855-re mégis akkora népszerűségre tett szert, hogy csak Edóban (Tokió régi neve) közel 460 főzde árulta. Az Edo-korszak (1603-1868) vége azonban sok szempontból a doburoku végét is jelentette.
Tilalom és praktikum
Az utána következő, Meidzsi császár nevével fémjelzett korszakban ugyanis bevételi forrást láttak a szeszfőzésben, ezért fokozatosan korlátozták az otthoni alkoholelőállítást. Mindez odáig fokozódott, hogy 1899-re teljes tilalom lépett életbe az otthon főzött alkoholtartalmú italokra vonatkozóan. Ennek esett áldozatául a doburoku is, ami a boltok polcain sem jelenhetett meg, mivel a hagyományos, szűretlen ital nem felelt meg a kereskedelmi szakégyártás szabályainak. Utóbbi a tisztább, szűrt termékeket részesítek előnyben.
Mindez persze nem jelentette azt, a hogy doburoku végleg eltűnt. A második világháborúban tapasztalható szakéhiány miatt újra megnőtt a népszerűsége. Ennek (is) folyományaként 2003-ra a japán kormány több olyan zónát létrehozott, ahol a gazdaság élénkítése érdekében megengedte az éttermeknek és bároknak a doburoku forgalmazását. 2021-ben már 193 létesítménynek volt engedélye az ital forgalmazására, és ez a szám folyamatosan növekszik.
A legelső tokiói vendéglátóhely, melynek menüjén már szerepet az ital, a 2015-ben megnyitott Sake Hotaru volt. 2022 júniusára pedig a Heiwa Doburoku Kabutocho Főzde is megnyithatta első doburokut kínáló bárját.
Címlapfotó: Rendy Novantino / Unsplash