Az ír élelmiszer, ami a whiskey-t és a sört is lepipálta

2023. április 20.

Az írországi Cork városa egykor egyeduralkodónak számított az iparágban.

A világ vajnagyhatalma volt egykor. Ha valaki az 1800-as években a kereskedelemben dolgozott, vajat készített, vásárolt vagy éppenséggel adott el, akkor szinte biztos, hogy ellátogatott az írországi Cork Citybe. Akkoriban minden út Corkba vezetett, Írország déli részére, az ír vaj fővárosába. A városból és a szomszédos megyékből származó gazdák megfejték a teheneiket, elkészítették a vajat, majd hagyományos kannákba töltötték, végül felpakolták egy lovas kocsira, és útnak indították a világ legnagyobb vajpiacára – kezdi az ír vaj történetét feldolgozó cikkét a Traveller.

Fél kiló vaj és egy vágódeszka: íme a legújabb gasztroőrület

A corki kikötőből jutott ír vaj az Atlanti-óceánon át Spanyolországba, Hollandiába, Indiába, és még a Karib-térségbe is. Aztán azonban minden megváltozott. Ez egyértelmű, ha ma rápillantunk a régi Cork Butter Exchange üzemre. Az egykor modernnek számító épület folyamatosan pusztul. Vastag oszlopainak tetején gaz nő, a kapuk, ahol egykor Cork gazdag vajkereskedői tömegesen érkeztek, lakat alatt.

Az ok egyszerű: az 1900-as évek elején az iparosodás elérte ezt az ágazatot is, nagymennyiségben olcsón előállítható tömegcikké változtatva a vajat. Nagy mezőgazdasági szövetkezetek jöttek létre, elszívva a levegőt a kisüzemi termelők elől. A globális ízlés is megváltozott, a nagy sótartalmú Cork-vaj kiment a divatból.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Michael Waldron (@mk_wdrn) által megosztott bejegyzés

1924-ben a Cork Butter Exchange végleg bezárt. Szerencsére azonban nem merült feledésbe. Az írek szeretnek nosztalgiázni, és nem is álltak készen arra, hogy Cork büszke vajkészítő múltja teljesen kitörlődjön. Az említett romos oszlopoktól nem messze működik a Cork Butter Museum. Itt mindent meg lehet tudni a corki vajgyártásról. A vajkészítés relikviáit olyan szeretettel mutatják be, mintha dinoszauruszcsontok lennének; a régi vajcsomagolásokat szent pergamenként kezelik.

A Vajmúzeum a corki Shandonban, az O’Connell téren található és nyáron naponta, márciustól májusig szerdától vasárnapig, télen pedig hétvégenként tart nyitva. A belépő felnőtteknek 5 euró.

Címlapfotó: Suzanne Tucker / Shutterstock