Január 1-től jelentősen drágulhat egyik alapélelmiszerünk

2023. december 01.

A gyártók a kormány segítségét kérik.

Üdvözlendő az italcsomagolások visszaváltási rendszerének (DRS) 2024. január 1-i indulása – olvasható a magyarországi italgyártókat tömörítő szövetségek sajtóközleményében. A PET és üveg palackok, alumínium dobozok visszaváltási rendszerének bevezetésével ugyanis 90%-ot meghaladó mértékű szelektív gyűjtést lehet majd elérni. Így az italcsomagolásoknál megvalósulhat a körforgásos gazdasági modell.

A hazánkban megvásárolható műanyag és üveg italospalackok, valamint az alumínium italosdobozok újrahasznosíthatóak. Alkalmasak arra, hogy használat után ismételten palackokká váljanak. A visszaváltási rendszer ezeknek az értékes nyersanyagoknak az elkülönített gyűjtését és újrahasznosítását teszi majd lehetővé. A visszaváltási rendszer által érintett három italcsomagolóanyag fajtából (PET, alumínium és üveg) Magyarországon évente több mint 3 milliárd darab kerül forgalomba.

Hamarosan újabb rendkívül fontos szakaszába lép a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos jogalkotás folyamata. 2023. november végéig kell kihirdetni a kormányzatnak a rendszer kialakítását és működtetését finanszírozó díjtételeket, amelyeket az italgyártó cégeknek kell majd megfizetniük.

Az italgyártás versenyképességének javítása, az értékesített mennyiségek 2023-ban tapasztalt jelentős visszaesésének megállítása, valamint az élelmiszer infláció további csökkentése érdekében a szövetségek kiemelten fontosnak tartják a visszaváltási rendszer költségeinek nemzetközi összevetések alapján reális szinten tartását.

Az italgyártók ezért kérik a kormányzat támogatását. Szeretnék elérni, hogy a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos költségeik ne haladják meg az italcsomagolások után jelenleg fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj felét. Ez a költségszint felel meg ugyanis a környező országok (Szlovákia, Románia, Lettország) nemrégiben indított visszaváltási rendszereiben fizetendő díjaknak és az európai gyakorlatnak.

A DRS bevezetésének a várható következményeiről a borszektorban, illetve a borászokat tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsának álláspontjával a vince.hu korábbi cikkekben (ITT és ITT) már foglalkozott.

Címlapfotó: Ramiro Mendes / Unsplash