7 tüneményes magyar pincefalu, amiről még sosem hallottál

2022. október 09.

NEM Hajós, Monor és Palkonya szerepel a cikkben.

Hajós, Monor, Hercegkút, Villánykövesd, Palkonya: erről az 5 picefaluról szinte minden borbarát hallott már. Ennél azonban sokkal több létezik belőlük Magyarországon. Ugyanolyan szépek és még bor is készül bennük a mai napig. Következzen most 7 alig ismert magyar pincefalu, amiket ősszel például pont jó meglátogatni.

Bölcske

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dávid Zsolt (@davidzsolt11_) által megosztott bejegyzés

Bölcske a Duna jobb partján található, Pakstól 18 kilométerre. Autóval és vonattal is megközelíthető, ha utóbbit választod, a Pusztaszabolcs és Paks között közlekedő járatra szállj. A 3000 fős településnek 500 pincéből álló pincefaluja van, szőlőültetvények is tartoznak a pincékhez. A legtöbb nyitott pinceajtóval a Bölcskei Falunapokon és a Pünkösdi Bortúra keretében találkozhatsz, de páran év közben is foglalkoznak vendéglátással, kóstoltatással.

Császártöltés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Csaszartoltes (@csaszartolteskozseg) által megosztott bejegyzés

Az országos hírű hajósi pincefalunak szinte szó szerint az árnyékában, attól mindössze 6 kilométerre „bújik meg” a hasonlóan meseszerű császártöltési pincefalu. A pincesorok stílusa az egykor Németországból, betelepült svábok emlékeit őrzi: nyeregtető alatti homlokzat középen ajtóval, két oldalt pedig szimmetrikusan elhelyezkedő ablakokkal. A borkóstolás mellett érdemes időt szánni a helyi kézműves hagyományt továbbörökítő fafaragók, fazekasok, hímzők meglátogatására is. Errefelé a kirándulni vágyók is megtalálják itt számításukat, a falu északkeleti határában található Vörös-mocsár védett területén a helyi löszt kedvelő gyurgyalagból akad bőven.

Györköny

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Györkönyi Pincehegy (@gyorkonyi_pincehegy) által megosztott bejegyzés

Az alig 1000 fős Györköny település Tolna megye területén, a Dunától mintegy 10 kilométerre helyezkedik el. A törökök után ide is németek, svábok teleültek be, ők hozták magukkal a bortermelési és présházépítési ismereteiket. Az egyik „legkoncentráltabb magyar pincefalu”: az egységes stílusú présházak szorosan egymás mellett épültek, szőlő nem tartozik hozzájuk, így fér el a mintegy 300 pince mindössze 11 hektáron. A főtérnek számító Május téren rendszeresen tartanak programokat, legyen szó fafaragó táborról, táncbemutatóról vagy éppen szüreti mulatságtól. A Pincemúzeumban a környékre jellemző tárgyak, hagyományos eszközök, viseletek tekinthetők meg.

​Páty

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pátyi Pincehegyi Közösség (@patyipincehegyikozosseg) által megosztott bejegyzés

A Budapest vége táblától alig 10 percre, a budai hegyek lábánál, a Zsámbéki-medence keleti szélén helyezkedik el a pátyi pincefalu. Ideális kirándulóhely, annál is inkább, mert a pincék a Pincehegyen, az erdő kellős közepén helyezkednek el. A mintegy 300 borospince jó részét vagy nem látogatja a gazdája, vagy víkendházként funkcionál, bort kevés helyen készítenek. Ott viszont örömmel látják 1-2 pohárra az érdeklődőt, ha éppen nyitva az ajtó. Erre minden év júniusában, a Pátyi Pincenapokon van a legnagyobb esély.

​Piliscsév

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kék Köröm (@kek_korom) által megosztott bejegyzés

A Pilis vonulatának északi részén, a Szirtes-tető lábánál fekvő pincefalu ma közel 300 házból áll. A törökök kivonulása után egészen 1848-ig zajlott a betelepülés, főleg szlovákok érkeztek, ők ültették a szőlőket és építették a pincéket. Sok közülük még ma is áll. Ezeket a pincéket is sokan víkendházként használják, ezért számos épület előtt bekopogásra csábító padok, asztalok várakoznak. 2000-ben mintegy 80 gazda részvételével megalakult a Piliscsévi Pincefalu Egyesület, évek óta ők rendezik a Piliscsévi Pincefesztivált (PiPi), természetesen a helyi borral a főszerepben.

Sióagárd

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dúzsi Szekszárd (@duzsiszekszard) által megosztott bejegyzés

Sióagárd a Szekszárdi Borvidék és a Szekszárdi Borút Egyesület tagja, Szekszárd városától mindössze 8 kilométerre fekszik. Maga a pincefalu a Sióagárd melletti Leányváron található. A Pannon tenger itt maradt löszös-agyagos talajába fúrt pincék közül némelyik 100 évesnél is idősebb. A település a bor és a gasztronómia fellegvára. Mivel a Garay család egykor komoly jelenléttel bírt a környéken, szinte minden helyi specialitás róluk lett elnevezve. Kóstolhatsz Sióagárdon Garay aprópecsenyét, Garay májat és Garay szűzpecsenyét is. A településen számos rendezvényt tartanak a szőlő és a bor tiszteletére: így a Vince-napi, a Szent György-napi, az Orbán-napi borünnepet, a Szüreti Fesztivált, a Márton-napi borünnepet és a Szent János-napi borszentelőt.

​Solt

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Andras K. Fazekas (@fzksndrs) által megosztott bejegyzés

Solt Bács-Kiskun megyében, a Duna középső szakaszának bal partján található, Budapesttől 100, a megyeszékhely Kecskeméttől 55 kilométerre. Az Alföld legmagasabb pontja a Solti Szőlőhegy a tengerszint feletti 180 méteres magasságával. A Meleghegyi pincefalu a település meghatározó színfoltja; az itt található mintegy 500 pincét mélyen bevájták a hegy oldalába. A pincék elő présházak épültek, ezekben gyakran rendeznek ma is lakomákat, összejöveteleket. 2003-ban jött létre a Gróf Vécsey Károly Borlovagrend, fő célja a helyi idegenforgalom fellendítése, szóval szívesen várnak minden borbarátot.

Címlapfotó: Piotr Musioł / Unsplash