Fuji és pagoda, fák és város

Az édesség, amiben zsír​ nincs, csak zöldborsó - érthető, hogy a világ kezd rácsavarodni

Szemkápráztatóak, egzotikusak és még egészségesek is! A japánok kétezer éves különlegessége téged is levesz majd a lábadról.


A japán ételek évről-évre egyre felkapottabbá válnak. Minek köszönhetik vajon hatalmas népszerűségüket? Elsősorban a változatos alapanyagoknak, a különleges fűszereknek és a precíz főzési technológiáknak. Míg a sushi, a ramen és a miso leves már hazánkban is igen elterjedt, addig a legősibb japán édesség, a kétezer éves múlttal rendelkező wagashi még alig ismert.

Olvasd el ezt is! Tévhitek és igazságok a világ legdrágább marhahúsáról

sz\u00ednes f\u00f6ldg\u00f6mb

Fotó: Christian Lue / Unsplash


A hagyományos növényi alapanyagokból készített wagashi fejlődését sok tényező befolyásolta az idők során. Ilyen volt például a Kínával való szoros interakció, ami során különféle kínai édességek jutottak be Japánba. Ezeknek a rizsből, búzából és szójababból készült finomságoknak kara-kudamono volt a gyűjtőneve.

A legenda szerint ez lehetett a ma ismert japán wagashi őse.
egy kimon\u00f3s n\u0151, piros sz\u0151nyeg, gyertya

Fotó: Roméo A. / Unsplash


A kínai kapcsolatok mellett a japán teaszertartás virágzása (a wagashi-t egy csésze zöld teával fogyasztották) és a nyugati édességek megjelenése is nagy hatást gyakorolt a japán desszertre.

Az Edo-korban vagy Tokugava-korban (1603-1868) a wagashi minősége hatalmas változáson ment át, a felhasznált összetevők minősége és a gyártási technológiák is jelentősen javultak - olvasható a wagashi oldalán.

piros oszlopok, \u00e9s \u00fat

Fotó: David Emrich / Unsplash


Az Edo-korszakot az elszigetelődés politikája jellemezte, vagyis Japán teljesen bezárta kapuit, és csak pár országgal, köztük Kínával és a Holland Kelet-indiai Társasággal (a világ első igazi multinacionális vállalata) volt hajlandó kereskedni.

A hosszú bezárkózás alatt Japán különleges és egyedi kultúrája rengeteget színesedett, gazdagodott.
\u00e9dess\u00e9gek egy fekete t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Kenishirotie / Shutterstock


A Tokugawa-kort követő Meidzsi-korszakban (1868–1912) aztán újra nyitotta kapuit a világtól elzárkózott szigetország. Ebben az időszakban a feudális rendszerről a nyugati ipari rendszerre való áttérés zajlott. Ahogy a korabeli sütők és egyéb nyugati konyhai berendezések bekerültek Japánba, úgy az új wagashi-k is egyre sokoldalúbbak lettek és lassan elérték a ma ismert formájukat.

Egészséges a wagashi?

sz\u00ednes \u00e9dess\u00e9gek egy feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: jpyumi / Shutterstock


Mivel egy édességről van szó, így felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon mennyire egészséges? Felejtsd el a mi klasszikus cukros, vajas, csokoládé áztatta desszertjeinket.

A wagashi, mint korábban említettük, növényi alapú, vagyis rizsből vagy bab pasztából készül, tehát rengeteg egészséges növényi fehérjét és rostot tartalmaz. Továbbá antioxidánsokban, katechinben (természetes antibakteriális anyag) és polifenolban is nagyon gazdag.

Állati zsír és koleszterin viszont egyáltalán nem található ezekben a csodaszép desszert alkotásokban.

sz\u00ednes desszertek fekete t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Kenishirotie / Shuttertock


A babpasztát egyébként a "wagashi lelkének" is szokták nevezni, ugyanis az édes bab ízén áll vagy bukik az édesség sikere. A leggyakrabban használt hüvelyesek közé tartozik a vesebab, a vörösbab és a zöldborsó. A wagashi fő alkotóelemének elkészítése egyébként nagyon egyszerű: a babot először megfőzik, majd lepréselik, végül pedig megédesítik - írja a myjapanesegreentea oldala.


Ha ma csak egyetlen ételekről szóló videót nézel meg, akkor ez legyen az. A videóban többféle színes babpasztát is bemutatnak, amiből aztán egészen hihetetlen desszert alkotások születnek. Ahogy a kis filmből is kiderül, a wagashi egyik fő különlegessége, hogy hihetetlen nagy precizitással és kreativitással készítik őket.