Lenyűgöző borhotelek a világból és itthonról

2023. július 03.

Végre itt a nyár, jöhet a jól megérdemelt pihenés: töltsük el idén az önfeledt napokat egy borhotel kényelmében!

Hosszú idő telt el a téli szünet óta, így már mindenki pihenésre készen várja, hogy végre újra átadja önmagát az édes semmittevésnek. Borkedvelő emberek számára sohasem lényegtelen szempont, hogy a nyaralás esetlegesen egy borvidékre essen. Ehhez mutatunk most alternatívákat egy-egy borhotel képében. Mindegyik tippet más országból hozzuk, a végén pedig mutatunk egy itthoni luxust kínáló hotelt is. Pihenésre fel!

Borhotel Chianti szívében: Castello di Ama

View this post on Instagram

A post shared by Castello di Ama (@castellodiama)

A Chianti Classico zóna egyik legkülönlegesebb birtoka, a Castello di Ama a modern művészet leghíresebb nevei mellett a bort és a vendégszeretetet is egyesíti. A Castello di Ama a Chianti Classico reneszánszának élvonalába tartozik; a birtok L’Apparita 2016-os Merlot-ja 100 pontot kapott Antonio Galloni kritikustól. A Firenzétől körülbelül egy órányi autóútra délre fekvő szálloda meghitt, öt lakosztállyal rendelkezik, amelyekből csodálatos kilátás nyílik a Chianti-dombokra. Az Il Ristoro di Villa Pianigiani nevű étterme a 75 hektáros szőlőültetvényre néz, és hagyományos toszkán ételekre specializálódott, amelyek nagy részét a birtok kertjében termesztik.

A Castello di Ama mindenekelőtt a művészetkedvelők számára ideális választás. Pallanti szerint a birtoknak „három lába van: a táj, a bor és a művészet, és mindegyik szorosan kapcsolódik a másik kettőhöz”. Sok alkotás, mint például Mirosław Bałka lengyel művésznek az acélkeverő kádak között elhelyezett művei, borspecifikusak. Látogatásakor Frances Morris, a londoni Tate Modern igazgatója azt mondta: „Az a szép ebben a gyűjteményben, hogy meg kell keresni a műveket. Ez a szoborpark ellentéte.”

Francia sikk: Château St Pierre de Serjac

View this post on Instagram

A post shared by Château St Pierre de Serjac (@stpierredeserjac)

A keleti Languedoc Franciaország egyik legizgalmasabb borvidéke, ahol a termés minősége messze meghaladja az általános elképzeléseket. A Château St Pierre de Serjac (amelynek saját szőlőültetvénye is van) ideális kiindulópont a Faugères, Picpoul de Pinet, Pic St-Loup vagy Terrasses du Larzac alappellációk felfedezéséhez; még kerékpárok is rendelkezésre állnak, amelyekkel gyorsan eljuthatunk a közeli, nagyra becsült birtokokra, például a Domaine de l’Arjolle-hoz.

A kastélyban található nyolc luxus hálószoba, valamint a melléképületekben található önellátó szálláshelyek, az étterem és a borbár, a fűtött medence és a spa, a teniszpálya, valamint a 220 hektáros kert, az erdők, az olajfaligetek és a szőlőültetvények miatt azonban az a gondolat is csábító, hogy egyáltalán ne menjünk sehova.

Ha egy kicsit lehűtenénk magunkat: Boschendal

View this post on Instagram

A post shared by Boschendal (@boschendal)

Ha autentikus, holisztikus farmélményre vágyik az ember, a legjobb itt kezdenie. Ráadásul most a klíma is elviselhetőbben alakul a déli földtekén, mint idehaza. Dél-Afrika egyik legrégebbi borbirtoka, az 1800 hektáros Boschendal határozottan a jövőbe tekint, és a fenntartható mezőgazdaságra összpontosít. A Franschhoek szélén fekvő, határtalannak tűnő birtok konyhakerteket, szőlőültetvényt, Angus szarvasmarhát és egy tucat más haszonállatfajtát foglal magába, amelyek mindegyike tisztelgés a múlt egy darabkája előtt (a farm eredeti tulajdoni lapja 1685-ből származik).

A kabócák zümmögését hallgatva a verandán ülve a tiszta éjszakai égbolt alatt olybá tűnik, mindegy, hogy az ember melyik lakosztály mellett teszi le a voksát. Többféle étkezési lehetőség is van a fine diningtól az egyszerűbb fogásokig, és persze a borkóstolókat sem szabad itt kihagyni. A Boschendal ráadásul gyermekbarát is: faházas kalandjátszótérrel, hegyikerékpár-pályával és különféle szülőmentes vezetett tevékenységekkel várják a család legfiatalabb kalandorait.

Extravagáns spanyol borhotel: Hotel Marques de Riscal

View this post on Instagram

A post shared by Hotel Marques de Riscal (@hotelmarquesderiscal)

Minden alkalommal, amikor a Hotel Marqués de Riscalra ránéz az ember, az első, ami eszébe jut: „Tényleg?”. Tizenöt évvel a leleplezése után Frank Gehry titániumból készült remekműve, a csillogó fém hullámzó túlburjánzása (a flamenco-táncosok szoknyájának redőit hivatott utánozni) még mindig úgy tűnik, mintha egy másik galaxisból érkezett volna. Nem mintha futurisztikus lenne; csak nehéz elképzelni egy olyan évszázadot, amelyben egy ilyen épület lehetséges.

A dizájnon túl ennek a dinamikus szállodának az egyik jó pontja, hogy pont Elciego falu közepén található. A település több épülete is ezeréves múltra tekint vissza. Ez egy olyan hely, ahol öregemberek pletykálnak a padokon, miközben a háttérben traktorok dübörögnek. Rioja szívében vagyunk, így erről az impozáns szállásról könnyű bortúrákat tenni, vagy akárcsak sétálni valamilyen szőlőskertben vagy esetleg megmártózhatni a Caudalie Vinothérapie spa-ban.

Tokaj új gyöngyszeme: Minaro Hotel Tokaj MGallery

View this post on Instagram

A post shared by Love Nord Hungary (@lovenordhungary)

Amilyen észrevétlenül húzódik meg ez a hotel a sziklafalak között, annyira észrevétlen maradt a nyitása. Tavaly év végén nyílt meg ez a felnőttbarát szálláshely a borvidék névadó településén, és igazi luxus kényeztetést ígér. Medencével, wellnesszel, saját étteremmel és nem kevesebb, mint három bárral várja a látogatókat. Talán mondanunk sem kell, hogy ez utóbbiak borlapján válogatott tokaji különlegességek találhatóak meg, ugyanúgy, ahogy a Mrs. Millicent gin, vagy éppen a Bestillo pálinkái is szerepelnek a rangos külföldi tételek között. Így aki úgy dönt, hogy nem mozdulna innen ki, akkor is jól jár. Persze, a környékben azért érdemes bortúrát is tenni és akár végigkóstolni az idei Decanteren díjazott tokaji termelők szortimentjeit.

Szerző: Kalmár Borbála
Címlapfotó: Nahima Aparicio/Unsplash