Évszázadokon keresztül imádták a magyarok, ma alig 20 dekát eszünk belőle évente
Kár lemondani erről a magyar finomságról, Olaszországban például megőrülnek érte.
Bár a juh- és bárányhús évszázadokon át a magyar konyha része volt, ma már alig kerül az asztalokra. A belföldi fogyasztás éves átlaga fejenként mindössze 20 dekagrammra esett vissza. Mint azt Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnöke az Agrárszektornak elmondta, a kóstolástól sokakat visszatart egy-egy rossz emlék, például egy túlságosan faggyús birkapörkölt. Egyetlen nem jól sikerült étel miatt azonban kár lenne lemondani erről a különleges húsfajtáról.
Annak kiváló minőségére ugyanis garancia a juhok életmódja is. Szabadon, friss levegőn, természetes legelőkön nevelkednek, ahol nincs szükség gyomirtókra vagy gombaölő szerekre. Az így kapott hús tehát nemcsak ízletes, de egészséges is. Érdemes tehát új esélyt adni a bárányhúsnak, hiszen egy kis odafigyeléssel és egy jó recepttel fogyasztása igazi élménnyé válhat.
Holló Mátyás az Agrárszektornak arról is beszélt, hogy a ragadós száj- és körömfájás megjelenése nemcsak megdöbbenést, hanem komoly piaci bizonytalanságot is hozott magával, különösen az exportpiacokon. Bár Olaszország – a magyar bárányhús egyik legnagyobb felvevőpiaca – nem zárta le határait, több uniós ország ideiglenesen korlátozta az állatok áthaladását. Emiatt az árak is jelentősen visszaestek. Mindez különösen érzékenyen érintette a húsvéti időszakra készülő vágóbárányok értékesítését, pedig a minőségi magyar húsra továbbra is lenne kereslet a nemzetközi piacon.
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash