A tökéletes karácsonyi pulyka titka: ennyi percig kell sütni

2023. december 15.

A tökéletes karácsonyi pulyka elkészítése egyszerű matematika. A nyerő képlet megtalálható a cikkben.

Az egész karácsonyi pulyka első sorban az angolszász országokan hagyomány, de azért Magyarországon is szokott készülni. Sütése nem a legegyszerűbb feladat, ám a thekitchn ebben is segítségünkre van. A pulyka sütésénél az ízesítés mellett több tényezőre is figyelnünk kell: mikor olvasszuk ki a szárnyast, milyen hőmérsékleten süssük meg és használjunk-e pácot az ételhez? A legfontosabb tényező mégis az idő.

Meddig kell süljön a karácsonyi pulyka?

A pulyka sütésének ideje a méreten kívül attól is függ, hogy megtöltjük-e töltelékkel, vagy csak önmagában szeretnénk tálalni. Azonban minden esetben úgy lesz ideális a vacsora, ha a pulyka belső hőmérséklete nagyjából eléri a 75 Celsius-fokot. 

Az általános szabály szerint töltelék nélkül a pulyka minden kilójának nagyjából 25 percre van szüksége egy 180 fokra felmelegített sütőben. Egy három kilós pulyka sütéséhez tehát 75 percre van szükség. Ennélfogva egy 5 kilós pulyka bő 2 óra alatt, egy 7 kilós pulyka 3 óra alatt, egy 9 kilós pulyka pedig nagyjából 3,5-4 óra alatt készül el.

A töltött pulykánál picit megnövekszik a sütési idő. A töltött pulykának kilónként nagyjából 30 percre van szüksége egy 180 fokra felmelegített sütőben. Tehát egy 3 kilós pulykához megközelítőleg 1,5 órára, egy 5 kilós pulykához 150 percre, egy 7 kilós pulykához nagyjából 210 percre, egy 9 kilós pulykához pedig megközelítőleg 4,5 órára lesz szükségünk.

A fent említett cikkben a mennyiséget is segítenek belőni. Állításuk szerint

  • 3 kg pulykából nagyjából 4 ember;
  • 5 kg pulykából nagyjából 6-8 ember;
  • 7 kg pulykából nagyjából 9-11 ember;
  • 9 kg pulykából pedig nagyjából 13-15 ember tud jól lakni.

Címlapfotó: Claudio Schwarz / Unsplash