Most kell venni a fűszerek királynőjéből, mert lent van az ára

2022. október 10.

A kardamom legalább olyan különleges fűszer, mint a fahéj, sőt talán még sokoldalúbb.

A kardamomot a „fűszerek királynőjének” is szokták nevezni, ugyanis a világ harmadik legdrágább fűszere. Ám, ez úgy tűnik, hogy megváltozott az utóbbi egy évben, legalábbis ezt mutatja a fűszer árának csökkenése. Most utánajártunk, hogy mi rejlik a változás hátterében, illetve azt is kiderítettük, hogy egyesek szerint miért jobb a kardamom, mint a fahéj. 

Fotó: Rens D / Unsplash


De mielőtt még a kardamom térhódításának okait boncolgatnánk, szeretnénk bemutatni elődjének a felemelkedését. A fahéjat az ókori világ egyik legelső fűszereként tartják számon. Sőt, még a Bibliában is utalnak erre az aromás fűszerre. Ezekben az időkben olyan nemesnek tartották a fahéjat, hogy értéke egyenlő volt az arannyal és az elefántcsonttal. Így tökéletes ajándéknak tekintették az uralkodók és az istenek számára is. Az ókori egyiptomiak például a fahéjat a balzsamozási rituáléjuk részeként alkalmazták. A középkori orvosok pedig a megfázás és a torokbetegségek kezelésére használták az egzotikus fűszert.

A gyarmatosítások idején, a 16. század elején a portugál kereskedők a legnagyobb fahéjtermelő területre Ceylonba (mai Srí Lanka) érkeztek, ahol őshonosnak számított a fűszer. A portugálok átvették az irányítást az Indiai-óceán északi részén fekvő terület felett és létrehozták saját monopóliumukat a fűszer árusításban. 1518-ban erődöt létesítettek a szigeten, és több mint száz éven át védték az értékes árut – mutat rá a fahéj magas értékére a myspicer cikke.

Fotó: June Andrei George / Unsplash


A 17. század folyamán aztán a hollandok kezébe került Ceylon és vele együtt a sziget kereskedelmi monopóliuma is. Amikor kiderült, hogy India partjai mentén is megterem a fahéj, akkor a hollandok elpusztították azt, hogy megőrizzék a fűszerből befolyó magas hasznukat. Végül a fűszer feletti holland monopólium megszűnt, mivel rájöttek az emberek, hogy más helyeken is sikeresen termeszthetik a fahéjat. Így manapság Dél-Amerikában, Nyugat-Indiában és más trópusi éghajlaton termesztik a nagy történelemmel rendelkező fűszert.

De, ha fahéjról beszélünk, akkor meg kell említenünk a cassia-t vagy a kínai fahéjat is, ami Kínából és Délkelet-Ázsiából származik és gyengébb minőségűnek tartják. Ettől független nagy népszerűségnek örvend például az Egyesült Államokban, ahol külön felhívják a figyelmet a helyes mennyiség fogyasztására. A cassia ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz kumarint, egy olyan kémiai vegyületet, amit több vizsgálat során összefüggésbe hoztak májkárosodással, valamint a rosszindulatú daganatok kialakulásának fokozott valószínűségével.

Fotó: Jaspreet Kalsi / Unsplash


A kardamom nagyon egyedülálló, hiszen édes és sós ételekhez egyaránt alkalmas. Lehetséges, hogy még nem főztél kardamommal, de valószínűleg már találkoztál vele, szószba rejtve vagy kávéba keverve. Egy biztos, hogy a fahéjnak mindig meglesz a helye a konyhaszekrényben, de itt az ideje, hogy helyet biztosítsunk egy újabb, másfél centiméteres kis fűszernek. A kardamom általában három különböző formában vásárolható meg a fűszer – szárított, egész vagy porrá őrölt formában. Attól f lehet üggően, hogy mire használod, érdemes mindhárom fajtából beszerezned. A kardamom íze elsőre szokatlan lehet, de, ha megkóstolod, akkor nehéz lesz elfelejtened.

Fontos megjegyezni, hogy kétféle fajtát különböztetünk meg. Az egyiknek, a zöld kardamomnak nagyon erős és intenzív illata és íze van, míg a fekete kardamom füstösebb ízvilággal rendelkezik. Utóbbi aromáját néha a mentához hasonlítják, de a kardamom mindkét fajtájával lehet ételeket és italokat ízesíteni.

De miért tartják sokan a fahéjjal egyenrangú fűszernek? 

Fotó: Trendy Rowdy / Shutterstock


A világot már meghódította, így olyan ételekben találkozhatsz vele, mint az indiai murgh masala (joghurt alapú fűszerezett csirke curry), a thai massaman (egy gazdag, zamatos és enyhén fűszeres thai curry), a nigériai puff puff (hagyományos nigériai snack sült tésztából) és a svéd Kardemummabullar (kardamomos zsemle) – emeli ki a leghíresebb kardamomos ételeket a lifehacker cikke. Tehát, ahogy a felsorolásból is jól látszik, a kardamom remekül párosul baromfihússal, vörös hússal, lencsével, naranccsal, rizzsel, vagyis sokoldalúbb, mint a fahéj. Míg a fahéj főleg az édesebb ételekben állja meg a helyét. 

Ha még nem használták kardamomot, akkor most figyelj! A fahéj, az alma és a kardamom kiváló partnerek. Egy almás süteményben például remekül kiegészítik egymást. Sőt, a bátrabbak akár egy az egyben kihagyhatják a fahéjat. Ígérjük, nem fogsz csalódni. Fontos viszont, hogy a recetekben előírt fahéj mennyiségét nyugodtan felezd meg, ugyanis a kardamom elsőre erősnek fog hatni.

A zöld fűszerrel való kalandozásodat, a mi személyes kedvencünkkel is kezdheted. Képzelj el egy meleg vajas pirítóst, egy rizspudingot vagy egy zabpelyhet. Most pedig képzelj el melléjük egy kardamomos-cukrot. Mennyeien hangzik, ugye?

Hozzávalók a kardamomos-cukorhoz

  • 32 gramm kristálycukor
  • 2 teáskanál őrölt zöld kardamom

Így készül

  1. Helyezzük mindkét összetevőt egy tálba, és keverjük össze őket.
  2. A pitékről kezdve a vajas pirítósokon át egészen az almás süteményekig mindennel kombinálhatod

Miért vált olcsóbbá?

Fotó: Karyna Panchenko / Unsplash


Az áresés mögött részben a korábbi alacsony igény, illetve az indiai kardamom exportálásnak tiltása áll. A tilalom oka a túlzott növényvédő szerek és a színezékek használata. Ez elég nagy problémát jelent Indiának, ugyanis így egyik legnagyobb piacukat Szaúd-Arábiát is elveszíthetik. A Perzsa-öbölben található országon kívül még az iráni, iraki és az amerikai export is veszélybe került. A külföldi országok ugyanis egyre jobban előnyben részesítik a biogazdálkodással előállított fűszereket. Tanzánia pedig erre nagyon jól ráérzett ugyanis már megkezdte az organikus kardamom exportját olyan országokba, mint Szaúd-Arábia – számolt be a moneycontrol és a mathrubhumi cikke.

Címlapfotó: Narsil / Shutterstock