Hódít a répás vegán hot dog: íme a recept!
A konyhában és kertben is könnyen elkészíthető répás vegán hot dog receptje egyáltalán nem csak húskerülőknek ajánlott kipróbálásra!
Egyre nagyobb divat Amerikában a vegetáriánusok és vegánok körében, hogy növényi eredetű vegán virslivel, hanem egy darab répával helyettesítik a virslit a hot dogban. A répa tele van rosttal és létfontosságú vitaminokkal, ezért az egészségügyi szakemberek is üdvözlik ezt a jelenséget – hívta fel a figyelmet minapi cikkében a thedailymeal.com.
Mint írják, a répa egyetlen hátránya a kemény, robosztus textúrája. A legfinomabb végeredmény érdekében érdemes először megpárolni vagy legalább leforrázni. A hagyományos csapvíz helyett kedvenc pácunkban is tehetjük mindezt, így közben ízt is adunk a zöldséghez. A páclébe bátran tehetünk szójaszószt, almaecetet, mustárt, paprikaport, a répa szeretni fogja. Amerikában a juharszirup is gyakran előkerül e célból. Akár forrázzuk, akár pároljuk, ne essünk túlzásba. Annyira puhítsuk meg, hogy a villát bele tudjuk nyomni, de ne essen szét.
Ha ez kész, akkor mehet a zöldség a grillre. Előtte öntözzük meg olajjal körbe, majd addig süssük, amíg szép barnás árnyalatok nem jelennek meg rajta. A répának viszonylag magas a cukortartalma, hő hatására így finom karamellás ízek is kialakulnak benne.
Ha nincs grillkészülékünk, akkor se essünk kétségbe. Tepsiben, sütőben is finomra tudjuk sütni. Tegyük a bepácolt nyersrépát a sütőbe és 200-220 fokon süssük. Villa-próbával tudjuk megállapítani, hogy mikor van kész. Ha már szinte omlik, akkor mindenképpen. Ezután már nincs más dolgunk, mint beletenni a hot dog kiflibe és kedvünk szerint ízesíteni mustárra, ketchuppal, hagymával.
Címlapfotó: Josh Millgate / Unsplash