Súlyos kérdések merültek fel a ketchup körül

2024. március 08.

Erről tudnia kell a ketchup minden rajongójának!

A ketchup rendkívül népszerű, szinte a világ összes háztartásában jelenlévő szósz. Rengeteg különböző változatban elérhető. Annyira széles a skála, hogy előfordulhat, néhány üvegen vagy tubuson nem is a ketchup feliratot látjuk majd.

Bár Európában ritkábban találkozunk olyan üveggel, amin más felirat szerepel, mint a ketchup, a The Kitchn újságírója szerint Amerikában bizony nem nehéz belefutni a catsupnak nevezett termékbe. De vajon miben más a kettő?

Nos, valójában ugyanarról a szószról van szó, csak az elnevezésük más. Mindkét szó a hakka népcsoport ke-tsiapjának, vagyis sózott szardellából erjesztett halszószának nevéből ered. A dél-kínai-tengeri kikötővárosokban megálmodott specialitás idővel eljutott a térség többi országába. Közben a név az adott nyelvnek megfelelően módosuláson ment keresztül. Malajziában kechapnak, Indonéziában pedig ketjapnak nevezték.

A ma ismert szósz első változata az európai kereskedők révén jutott el nyugatra. Ott a maihoz hasonló kiejtés honosodott meg, írásban azonban nem alakult ki egységes változat. Az ok egyszerű: az 1800-as években nem létezett helyesírási szótár, ami előírta volna a helyes alakot. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy a 19. században ugyanarra a termékre Amerikában catsupként, Nagy-Britanniában viszont ketchupként hivatkoztak. A ma leggyakrabban használt paradicsomalapú ketchupot az 1800-as évek végén fejlesztették ki. Az amerikai Henry John Heinz, a Heinz alapítója 1876-ban mutatta be saját receptjét. Ezt eredetileg „Tomato Catsup” néven árulták, ám a cég hamar a ketchup megnevezésre váltott, így kiemelve a szószt a konkurencia termékei közül. A többi pedig már történelem. Az 1980-as évek óta már az Egyesült Államokban is szinte minden termék ketchup néven kerül a boltokba. Egyedül néhány déli államban hívják még mindig catsupnak.

Címlapfotó: Fernando Andrade / Unsplash