A zöld golyó, ami olyan egészséges, hogy szakértők szerint minden nap kéne enni belőle
Támogatja az immunrendszert, csökkenti a szívroham esélyét, segíti az emésztést és védi a szem egészségét.
A kivi valóságos vitamin- és ásványianyag-bomba – olvasható a green.hu cikkében. Az írásban 4 okot is felsoroltak, miért érdemes minden nap fogyasztani ezt a szuper gyümölcsöt.
C-vitamin – immunerősítő hatás
A kivi az egyik legjobb természetes C-vitamin-forrás. Akár 93 mg C-vitamint is tartalmazhat 100 grammonként. Összehasonlításképpen: egy narancsban átlagosan csak 50 mg található. A C-vitamin erős antioxidáns, csökkenti az oxidatív stresszt és segít a sejtek védelmében. Támogatja az immunrendszert, segít a megfázás és egyéb fertőzések elleni védekezésben, valamint fokozza a kollagéntermelést, ami javítja a bőr rugalmasságát.
Kálium és folsav – szív- és érrendszeri egészség
A kivi több káliumot tartalmaz, mint egy banán. A kálium kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában és a szív egészségének megőrzésében. A folsav segít megelőzni a szívbetegségeket és támogatja a sejtosztódást. Tanulmányok szerint napi két kivi elfogyasztása akár 15%-kal csökkentheti a vérnyomást, valamint 30%-kal csökkentheti a vérrögképződés kockázatát, ami csökkenti a stroke és a szívroham esélyét.
Rostok – az emésztőrendszer barátja
A kivi oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz, ezzel segít az egészséges emésztés fenntartásában. Egy közepes méretű szem kb. 2,1 gramm rostot tartalmaz, amivel hozzájárul a probiotikus baktériumok táplálásához és a vércukorszint stabilizálásához. Egyes kutatások szerint segíthet a székrekedés enyhítésében is.
Lutein és zeaxantin – a szem egészségének védelmezői
A kivi bővelkedik luteinben és zeaxantinban. Mindkettő antioxidáns karotinoid, csökkentik az időskori látásvesztés esélyét. Kutatások szerint napi egy kivi fogyasztása 50%-kal csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.
Címlapfotó: Gabriel Sepúlveda / Unsplash