Soha ne dobjuk ki az üres ketchupos flakont! Mutatjuk, miért!

2025. február 13.

Az üres ketchupos flakon valódi kincs a konyhában.

A The Daily Mail vette észre a TikTok felhasználó @joniblackstone által készített videót, amiben egy egyszerű, ám annál praktikusabb konyhai trükköt ismertet a követőivel. Az ötlet lényege, hogy egy olyan hétköznapi tárgyat (sőt, csomagolóanyagot) mint a ketchupos flakon, ahelyett, hogy kidobna, egy teljesen új funkcióval ruház fel.

@joniblackstone szerint a ketchupos üveg tökéletes olajadagolóként működhet. Ehhez első lépésként alaposan tisztítsuk ki! Öblítsük át forró vízzel és szappannal, hogy ne maradjon a belsejében semennyi szósz, hiszen az befolyásolhatja az olívaolaj ízét. Ha megszáradt a flakon, egyszerűen csak töltsük fel a kedvenc olajunkkal, ami lehet növényi vagy egy különlegesebb változat is.

A flakon összenyomható anyaga miatt ideális az olaj adagolására, akár kisebb, akár nagyobb mennyiségben is. Ez megkönnyítheti a főzésit, hiszen az olaj eredeti flakonjának nagy szája miatt általában sokkal nehezebb a kisebb mennyiség kiöntése. A ketchupos üveg kisebb szája azonban lehetővé teszi az olaj csepegtetését is. Ez kifejezetten hasznos lehet, ha például palacsintát vagy tojást készítünk serpenyőben, illetve, ha a salátára öntetnénk egy keveset.

A módszer másik előnye a hordozhatóság és a kényelem. A nem merev műanyagból készült palackok könnyen kezelhetők és kevesebb helyet foglalnak a pulton vagy a kamrában, mint néhány terjedelmesebb üveg. Ráadásul a pattintható kupak tisztán tartja a fúvókát, és csökkenti a kiömlés kockázatát. Mindez jól jön a szabadtéri grillezés során is.

Ha ez nem lenne elég: a megoldás mindemellett környezetbarát, hiszen a műanyagflakon újbóli felhasználásával csökkentjük a hulladék mennyiségét. Ha legközelebb elfogy a ketchup, mielőtt kidobnánk, gondoljunk arra, hogy milyen kiváló olajadagoló válhat belőle.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Fernando Andrade / Unsplash