Kiderült, a magyarok egyik kedvenc konzervétele nagyon egészségtelen

2025. május 21.

Rengeteg feldolgozási folyamaton megy keresztül a hosszú eltarthatóság érdekében. Ennek eredményeként tartósítószert, adalékanyagot, nátriumot és telített zsírokat tartalmaznak.

A The Daily Mail legújabb összeállításából kiderült, melyek azok a konzervételek, amik a legkevesebb tápanyagot tartalmazzák, valamint a legegészségtelenebb összetevőkből készültek. A listán sajnos szerepel egy olyan termék, amit hazánkban is előszeretettel fogyasztunk. Talán nem meglepő, hogy a gyűjtésbe számos feldolgozott húsétel bekerült. Ilyen például az inkább az USA-ban divatos konzerv csirke vagy marha. Nagyobb baj, hogy megtalálható a felsorolásban az itthon is kapható konzerv virsli.

Valószínűleg a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy konzervek eleve nem olyan egészségesek, mint a friss élelmiszerek. Az esetek többségében ezek a termékek rengeteg feldolgozási folyamaton mennek keresztül a hosszú eltarthatóság érdekében. Ennek eredményeként tartósítószert, adalékanyagot, nátriumot és telített zsírokat tartalmaznak. Így pedig még a legegészségesebb fehérjeforrások, például a sovány marha- és csirkehús is zsírosabb és sósabb lesz, mint azt gondolnánk.

A listán helyet kapott a hazánkban is népszerű sonkakonzerv is, ami ugyanilyen károsnak bizonyult. A cikkből az is kiderül, hogy egy átlagos sonkakonzerv elképesztően sós: egy 100 grammos adag 1,2 gramm nátriumot tartalmaz – ez az ajánlott napi bevitel több, mint fele mindössze 2-3 falatban. Éppen ezért, ha tehetjük, mindenféleképpen kerüljük el a konzerv hústermékek használatát. Még akkor is, ha nincs időnk – vagy kedvünk – főzni.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: LukeD_ / Pixabay